L. PA. | 16. 10. 2024, 20:00

Cene nepremičnin v Sloveniji še naprej rekordne, za 170 kvadratov veliko stanovanje v Ljubljani kupec odštel ...

Fotografija je simbolična.

Žiga Živulovič jr./Bobo

Geodetska uprava ugotavlja, da cene stanovanjskih nepremičnin še vedno dosegajo rekordno raven.

Iz polletnega poročila Geodetske uprave o slovenskem nepremičninskem trgu je razvidno, da so cene stanovanjskih nepremičnin v Sloveniji že peto polletje zapored dosegle rekordno raven, poroča Forbes Slovenija.

Rekord je padel v središču Ljubljane, kjer se je novo stanovanje prodalo kar za 10.700 evrov na kvadratni meter uporabne površine. Merilo je 170 kvadratov, s približno 160 kvadratnimi metri uporabne površine, kar pomeni, da je kupec zanj odštel 2,1 milijona evrov. Za to ceno mu pripada še osem parkirnih mest v skupni garaži. To je bila najvišja absolutna in relativna cena za nepremičnino v Ljubljani.

Med rabljenimi stanovanji je najvišjo absolutno ceno doseglo stanovanje v Rožni dolini. Prodalo se je za 1,58 milijona evrov. Po navedbah Gursa je bilo stanovanje zgrajeno leta 2016, veliko je 295 kvadratnih metrov s 167 kvadratnimi metri uporabne površine, pripada mu klet in tri parkirna mesta v garaži. Cena na kvadrat je v tem primeru dosegla osem tisočakov.

Morda vas zanima tudi:

Najvišjo relativno ceno v Ljubljani in državi pa je imela garsonjera na Prulah iz leta 1960, ki se je prodala za 8.200 evrov na kvadratni meter. Meri 22 kvadratnih metrov z 18 kvadratnimi metri uporabne površine.

Na splošno so v Ljubljani še vedno najvišje cene stanovanj: v prvem polletju 2024 se je srednja cena rabljenega stanovanja (4.370 evrov na kvadratni meter) v primerjavi s prvim polletjem 2023 zvišala za 490 evrov na kvadratni meter in tako krepko prebila mejo 4.000 evrov na kvadratni meter, še piše Forbes Slovenija.

Cene najbolj poskočile ...

Draga pa je tudi Obala, pravzaprav so cene stanovanjskih nepremičnin tam v prvih šestih mesecih najbolj poskočile. Najvišjo absolutno ceno je doseglo novejše stanovanje v Portorožu s 155 kvadratnimi metri uporabne površine, ki je bilo prodano za 870.000 evrov.

Najvišjo relativno ceno pa je dosegla 60 let stara garsonjera v Kopru, velika 20 kvadratnih metrov (16 kvadratnih metrov uporabne površine), ki je bila prodana za okoli 7.400 evrov na kvadratni meter uporabne površine.

Novo na Metroplay: Zmagovalec MasterChefa Luka Pangos iskreno o ozadju kuharskega tekmovanja