D. D. | 17. 7. 2023, 20:00

Kam skočiti, ko je vroče: preverite 9 najbolj priljubljenih kopališč po Sloveniji (FOTO)

Nik Rovan/Bobo

Da se ohladite, vam ni potrebno na morje, saj Slovenija ponuja veliko čudovitih kopališč, ki so prijetna za kopanje. Spodaj navajamo devet najbolj obiskanih destinacij za uživanje v vročih poletnih dneh.

V poletni vročini je skok v hladno vodo vedno dobra ideja. Če niste za kopanje v morju, se lahko osvežite v jezeru ali reki. Preverite naš izbor lepo urejenih kopališč pri nas.

Blejsko jezero

Najbolj znano in najbolj oblegano poletno kopališče je Blejsko jezero, ki vsako leto privabi na trume turistov, tako slovenskih kot tujih. Čeprav je jezero ledeniškega izvora, se poleti ogreje ravno prav, da je prijetno za kopanje. Te dni, naj bi imelo okoli 23 stopinj Celzija. Okrog Blejskega jezera je urejenih več kopališč, najbolj priljubljena pa sta Velika Zaka pri kampu in Grajsko kopališče pod Blejskim gradom.

Blejsko jezero je najbolj znano kopališče pri nas.

Blejsko jezero je najbolj znano kopališče pri nas.

Profimedia

Kostanjevica na Krki

Dolenjske Benetke, kot nekateri tudi pravijo kopališču Kostanjevica na Krki, se nahajajo na 144 m nadmorske višine. Urejeno naravno kopališče ponuja veliko možnosti za uživanje na prostem, med drugim se poleg kopanja lahko obiskovalci udeležijo supanja in ribolova ali pa se vozijo s čolnom.   

Uživanje ob reki Krki.

Uživanje ob reki Krki.

Nik Rovan/Bobo

Bohinjsko jezero

Bohinjsko jezero je največje stalno jezero pri nas in drugo najbolj priljubljeno. Ker je nekoliko hladnejše, je v teh vročih dneh še boljša izbira kot Blejsko jezero. Določeni ima dve kopalni območji, Fažinski zaliv in Ukanc, primerni za kopanje pa so tudi kotički drugod po obrežju.

Bohinjsko jezero je hladnejše in zato najbolj primerna izbira v vročih dneh.

Bohinjsko jezero je hladnejše in zato najbolj primerna izbira v vročih dneh.

Tina Kosec/Bobo

Velenjsko jezero

Na obrežju Velenjskega jezera je urejena tako imenovana Velenjska plaža, ki ponuja veliko možnosti za preživljanje prostega časa. Poleg kopanja lahko obiskovalci tudi jadrajo, surfajo, igrajo nogomet, minigolf, odbojko na mivki, košarko, tenis ali pa jahajo konja. Kopališče je izredno lepo urejeno s prodnato obalo, lesenimi podesti za sončenje, prhami in sanitarijami, na izposojo pa so tudi vodna plovila.

Nadiža

Reka Nadiža priteče iz Breginjskega kota proti jugu, kjer zavije v Italijo. Med kopalci je izredno priljubljena, saj je prijetno topla. Nekatere sicer jezi novo pravilo, ki vse do 31. avgusta vsak dan med 9 in 19. uro prepoveduje kopanje domačih živali.

Kopanje v reki Nadiži je vedno osvežujoče.

Kopanje v reki Nadiži je vedno osvežujoče.

Profimedia

Idrijca

Reka Idrijca ponuja številna urejena kopališča, vse od sotočja Idrijce z Bačo, ki ima uradni status kopalne vode, pa do sotočja z Belco, kjer je lepo urejeno kopališče Lajšt. Priljubljena izletniška točka z urejeno infrastrukturo vabi vse željne ohladitve, poskrbljeno pa je tudi za rekreativne športnike na kopnem.

Soboško jezero

Soboško jezero leži v neposredni bližini Murske Sobote, nekateri pa ga kličejo kar Soboško morje. Zaradi številnih aktivnosti, ki jih ponuja, je izredno priljubljeno med družinami, vedno več pa se v tem jezeru radi ohladijo tudi turisti, ki obiščejo Prekmurje. Posebnost jezera je gibalni park za odrasle s kar 34 fitnes postajami, obiskovalci pa se lahko udeležijo tudi vodene vadbe, surfanja, supanja, jadranja, vožnje s kajakom in kanujem, na voljo pa so tudi številne aktivnosti za otroke.

Kolpa

Vzdolž reke Kolpe, ki se nahaja na jugovzhodu Slovenije, so številna kopališča. Nekateri zato reko Kolpo imenujejo kar najdaljša slovenska obala. Velja za eno najtoplejših rek, zaradi mirnega toka pa je priljubljena tudi med družinami z majhnimi otroki.

Kolpa ponuja številne aktivnosti.

Kolpa ponuja številne aktivnosti.

Arhiv Hotela in športnega centra Kovač

Jezero Kreda

Majhno umetno jezero Kreda se nahaja v dolini reke Radovne in velja za zdravilno. Ime je dobilo po kredi, ki so jo tam kopali do leta 1985. Obdano je z jezersko travo in visokimi drevesi, zato je idealna destinacija za skrivanje pred poletno vročino. Jezero je raj za kopalce, zaradi lepo urejene okolice pa privablja tudi sprehajalce in kolesarje.

      

Novo na Metroplay: Aljoša Bagola in Matej Šarc│1, 2, 3 ... bis! Podkast Slovenske filharmonije