R. K. | 17. 9. 2022, 09:20

Dele Slovenije ponoči pobelil sneg

Arso/Facebook/Krvavec/fotomontaža

Čeprav smo komaj na polovici septembra, poletje pa se je šele dobro končalo, je zimska sezona očitno že pred vrati.

Napovedi vremenoslovcev, ki so za ta konec tedna napovedovali mraz in sneg, so se uresničile. Nižji deli države so pred sneženjem sicer varni, Kredarico, Kanin in nekatere druge dele visokogorja pa je po več kot treh mesecih pobelil sneg. Temperatura, ki so jo merilniki zabeležili ob 7.30 uri zjutraj, je bila -3 stopinje.

103-dnevno obdobje, ko na Kredarici ni bilo snega, je tudi najdaljše obdobje, ko niso izmerili niti centimetra snežne odeje. Običajno je kak dan tam snežilo tudi poleti, kar pa se letos ni zgodilo. Sneg, ki se je nabral lansko zimo in pomlad, pa je v letošnjem letu skopnel en mesec prej kot običajno. Minulo zimsko sezono so zato zaključili že v začetku junija.

Facebook/Krvavec

Najvišja meteorološka opazovalnica v Sloveniji

Na Kredarici se v osrčju Julijskih alp sicer nahaja najvišja slovenska planinska postojanka - Triglavski dom, od koder imajo pohodniki priložnost opazovati okoliške vrhove, tudi Mali in Veliki Triglav ter izginjajoči ledenik pod njim. Ledenik naj bi pred časom, ko so opravili meritve, meril že manj kot en hektar. 

V Triglavskem domu na višini 2.514 metrov stoji tudi najvišja meteorološka opazovalnica v Sloveniji, ki so jo na Kredarici postavili pred skoraj 70 leti.

Padavine bodo proti večeru ponehale

Nad Slovenijo se ta konec tedna zadržuje hladna fronta. Vreme je oblačno, dežuje po vsej državi, temperature pa so se precej spustile tudi v nižinah. Najvišje dnevne temperature bodo po napovedih vremenoslovcev od 9 do 13, na Primorskem do 18 stopinj Celzija. 

Padavine bodo začele sredi dneva proti severu slabeti in bodo do večera povsod ponehale. 

Novo na Metroplay: Aljoša Bagola in Matej Šarc│1, 2, 3 ... bis! Podkast Slovenske filharmonije