Janja Zalar | 27. 10. 2022, 20:00

Nekateri župani namesto z dosežki naslovnice polnili s škandali

Bobo/fotomontaža

Pred lokalnimi volitvami so ceste polne gradbenih del, župani pa hitijo od enega do drugega srečanja z volivci. A nekateri so v preteklih štirih letih pozornost pritegnili z incidenti, ki bi jih pred občani raje skrili. 

Pred nami so že tretje voltive letos - 20. novembra bodo v 212 slovenskih občinah potekale redne volitve županov občin ter članov občinskih ali mestnih svetov. Tam, kjer bo potrebno, bo drugi krog volitev potekal 4. decembra. Na volitve se bodo vnovič podali tudi nekateri že aktualni župani, ki pa so se v medijih pojavljali tudi s škandali, s katerimi so razburjali občane.

Več primerov županov, ki naj bi težave reševali s pestmi

Mariborski župan Saša Arsenovič, ki se znova podaja v boj za županski stolček drugega največjega slovenskega mesta, naj bi spomladi v središču Maribora v bližini teniških igrišč Branik napadel 13-letnega fanta in ga lažje telesno poškodoval, je za Večer zatrdil fantov oče. Oče 13-letnika je napad prijavil na policijo in podal predlog za pregon zoper župana zaradi domnevnega kaznivega dejanja povzročitve lahke telesne poškodbe. Po očetovih besedah je Arsenovič 13-letnika tudi davil. Mariborski župan je takšne obtožbe zanikal.

N1

"Ni šlo za noben napad ali tovrstno nasilje, kot se želi prikazati," je dejal. Glavno besedo je prepustil volivkam in volivcem. "Imam tudi svoje napake, ki pa so včasih prednost - ta moj temperament, energija in prodornost. Kandidiral sem za župana in takrat sem z majhno ekipo dobil kredit 25.000 meščanov, za kar se jim zahvaljujem. Bilo bi nepošteno do njih, če jim ne bi dal možnosti, da presodijo o delu mene in celotne ekipe na prihodnjih volitvah," je dodal.

Pred leti je odmevala tudi afera v Kidričevem, kjer se je župan kljub temu obdržal na oblasti in se bo tudi letos znova potegoval za nov mandat. Anton Leskovar naj bi pred leti, ko je bil še občinski svetnik, fizično napadel mladoletno osebo in jo poškodoval, so poročale Slovenske novice.

Kot so opozarjali njegovi politični nasprotniki, naj bi pred leti napadel mladoletnika med vajo prostovoljnih gasilcev, kar je sam večkrat zanikal in dejal, da je le posredoval pri pretepu. Po njegovih besedah sta se neuradno na njegovo stran postavila policista, ki pa sta ga zaradi zakonodaje morala kaznovati. 

Afera farmacevtka: hude obtožbe, ki nikoli ne bodo doživele sodnega epiloga

Spomladi je v javnost prišel posnetek uradni zaznamek iz leta 2015, ki naj bi razkrival, da je "farmacevtka" v pogovoru s kriminalistom izjavila, da je ljubljanski župan Zoran Janković od nje v zameno za pomoč pričakoval spolne usluge. Tožilstvo je trdilo, da je Janković za ureditev službe od farmacevtke zahteval in tudi dobil spolne usluge. A preiskovalna sodnica na Okrožnem sodišču v Ljubljani je ugodila predlogu Jankovićevega zagovornika za izločitev vseh listin iz spisa ter odredila uničenje zvočnih prisluhov, saj je od izvedbe preiskovalnih ukrepov do obtožnice preteklo več kot dve leti. Zadevi tako sodišče nikoli ne bo prišlo do dna.

Primer je v javnosti sprožil veliko polemik, ali je Janković še primeren za ljubljanskega župana. 

Od šokantnih do skoraj bizarnih afer

Naslovnice lokalnih in tudi nacionalnih medijev pa pogosto polni tudi župan občine Radenci Roman Leljak. Ta se je letos odločil, da bo zaposlenim obeh osnovnih šol v občini prepovedal odnašanje hrane iz šole, primer pa je hitro dobil ime "afera kantice". Za to se je odločil, ker naj bi na šolah nastajal velik primanjkljaj prihoda iz tržne dejavnosti, ki ga je morala pokriti občina. Po tem, ko se je Leljak sestal z ravnateljicama, so po njegovih besedah sporazumno prišli do dogovora. "Nihče več ne bo nosil hrane zunaj šole."

Odmevale pa so tudi zasebne zadeve moravškega župana Milana Balažica. Tega naj bi kar z noži napadla njegova 27 let mlajša partnerica Nina Krajnik, ki se je letos želela potegovati za mesto predsednice države. Zakonca sta očitke zanikala, Balažic, ki se prav tako poteguje za vnovični mandat na čelu moravške občine, pa je ocenil, da sta bila žrtvi "medijskega umora", predvsem zato, ker si je sam prizadeval za čisto okolje in prepoved zakopavanja nevarnih in strupenih odpadkov v občini.

Novo na Metroplay: Tomi Meglič o globoki ustvarjalnosti, otroštvu in očetovstvu