A. B. | 5. 7. 2022, 17:22

Nespoštljivi vandali! V prestolnici že osemkrat poškodovali brezo

Mestna občina Ljubljana/fotomontaža

Za razočaranjem so se mnogi meščani Ljubljane sprehajali mimo žalostne breze, ki so se je vandali lotili že prevečkrat. Kako se na to odzvali iz Mestne občine?

Na ljubljanskem Bregu je ena izmed posajenih brez bila že osemkrat žrtev vandalov. Na priljubljeni družabni točki v središču mesta so prve tovrstne breze posadili že leta 2009, kot so pojasnili na Mestni občini Ljubljana (MOL):

"Prvo brezo na tem mestu smo posadili leta 2009, danes pa tam stoji že deveta breza po vrsti, saj so neznanci na tem mestu namerno uničili kar osem dreves." 

Poškodovano brezo simbolno povili 

V okviru akcije Človek, čuvaj svoje mesto so se na MOL-u odločili meščane opozoriti, da narave ne uničujemo in jo simbolno povili, kot pojasnjujejo: "Poškodovano brezo smo simbolno povili s skrbjo za življenje, ob njej pa namestili tablice z življenjsko zgodbo brez, ki so stale na tem mestu."

Mestna občina Ljubljana

"Breza je tako postala simbol upanja za vsa drevesa v mestu, da ne bi nikoli postala žrtev vandalizma."

Pogled razžalostil tudi meščane 

Nad vandalizmom so se odzvali tudi v okoliškem lokalu, v katerem so poudarili, da so bili ob jutranjem pogledu na drevo izjemno potrti: "Breza ima za nas še posebej velik pomen, saj velik del naše ekipe prihaja iz Bele krajine," so zapisali, "zato smo bili vsake nove zasaditve te prekrasne vrste še toliko bolj veseli, hkrati pa potrti ob jutranjem pogledu na uničeno drevo."

Mestna občina Ljubljana

MOL: drevesa so izrednega pomena

"Drevesa prinašajo številne ekološke, zdravstvene in socialne koristi. Imajo pomembno vlogo pri ohranjanju in izboljšanju lokalne blaginje, med drugim prispevajo tudi k boju proti podnebnim spremembam. Proizvajajo kisik, dušijo hrup, nudijo senco, filtrirajo, ohlajajo ter vlažijo ozračje in tako povečujejo kakovost bivanja v mestu," so našteli na MOL in dodali, da si prizadevajo za ohranitev vseh dreves v mestu. 

Novo na Metroplay: Aljoša Bagola in Matej Šarc│1, 2, 3 ... bis! Podkast Slovenske filharmonije