29. 6. 2022, 12:20

Nevarnost električnih skirojev: večina sploh ne pozna pravil!

Policija

V poplavi električnih vozil so k nam prišli tudi električni skiroji, ki so jih ulice slovenskih mest polne. Mnogi vozniki se ne zavedajo, kakšni nevarnosti so med vožnjo teh poskočnih desk s krmili izpostavljeni. 

Policisti ugotavljajo, da večina lastnikov električnih skirojev še vedno ne pozna pravil ali pa se ne zaveda nevarnosti, ki jim grozijo pri vožnji s tem prevoznim sredstvom.

"Letos smo zaznali več prometnih nesreč, v katerih so udeleženi vozniki e-skirojev, tudi poškodbe pri padcih so lahko zelo hude," so zapisali v objavi na Facebooku.

Ste lastnik e-skiroja? Poznate pravila vožnje z njim? Veste, kje se lahko vozite? Je čelada obvezna?

E-skiroji so po novem uvrščeni v skupino lahkih motornih vozil. Z e-skirojem se lahko vozite po površinah, namenjenih kolesarjem, če pa kolesarske poti ni, se je z e-skirojem vozite ob robu ceste in le znotraj naselij oziroma tam, kjer je hitrost drugim vozilom omejena na 50 km/h.

Fotografija je simbolična.

Fotografija je simbolična.

Policija

Prepovedano se je torej voziti po pločnikih in izven naselij. V območjih za pešce se smemo z e-skirojem voziti le tako, da hitrost ne presega "največje hitrosti, s kakršno se lahko gibljejo pešci." To pa pomeni hitrosti pod 10 km/h.

Uporaba slušalk in mobilnih telefonov je med vožnjo e-skiroja prepovedana. Kazen znaša 120 evrov. Največja dovoljena hitrost je e-skirojem omejena na 25 km/h, obvezni sta sprednja (bela) in zadnja (rdeča) luč. Vozi ga lahko voznik, starejši od 14 let oz. otrok, starejši od 12 let, če ima kolesarsko izkaznico.

"Na skiroju se lahko vozi le ena oseba. Kljub temu, da je čelada obvezna za vse mladoletne voznike (do 18 let), njeno uporabo priporočamo vsem voznikom,"

Novo na Metroplay: Aljoša Bagola in Matej Šarc│1, 2, 3 ... bis! Podkast Slovenske filharmonije