N. V. | 6. 4. 2023, 16:32

Nič ni nemogoče: gibalno ovirani bodo osvojili slovenske gore (FOTO)

arhiv inPlaninec

Začenja se akcija, ki bo poskrbela, da lahko tudi najranljivejši v družbi doživljajo naravo.

Danes obeležujemo mednarodni dan športa za razvoj in mir, ob tem pa Planinska zveza Slovenije gibalno oviranim priporoča in predvsem omogoča aktiven življenjski slog ter čim več telesne dejavnosti. To bodo storili z akcijo Gibalno ovirani gore osvajajo, ki bo letos potekala sicer že četrtič, a prvič od častnim pokroviteljstvom predsednice Republike Slovenije Nataše Pirc Musar.

Akcija povezuje invalidske in humanitarne organizacije, krepi solidarnost, medgeneracijsko sodelovanje in prostovoljstvo ter promovira skrb za naravo. Omogoča vključevanja invalidov in oseb s posebnimi potrebami v planinske dejavnosti ter prispeva k vključujoči družbi.

Tako bodo letos organizirali kar 19 pohodov po poteh, dostopnih tudi za planince na invalidskih vozičkih in pohodnike, ki pri hoji potrebujejo pomoč. 

arhiv inPlaninec

Ker je doživljanje narave osnovna potreba vsakega izmed nas, sta akcijo podprla tudi vrhunska alpinista Marija in Andrej Štremfelj, prvi zakonski par, ki se je povzpel na vrh Everesta: "Radost, ki jo prinesemo v dolino, nam polepša dneve vsakdana in zato je vredno sodelovati v akcijah Gibalno ovirani gore osvajajo."

Novo na Metroplay: Aljoša Bagola in Matej Šarc│1, 2, 3 ... bis! Podkast Slovenske filharmonije