L. PA. | 2. 7. 2024, 11:16

Za gradnjo novih stanovanj v samem središču Ljubljane bodo morali porušiti ...

Igor Kupljenik/Bobo

Za gradnjo vsaj 25 novih stanovanj nameravajo porušiti poslovni objekt, kjer že več desetletij deluje ...

Investicijska družba Zvonarska, ki je v središču Ljubljane kupila zemljišče ob novejšem stanovanjskem naselju Ludwigana, želi tam v prihodnjih letih zgraditi dva stanovanjska objekta s skupno 25 stanovanji in 45 parkirnimi prostori v podzemni garaži, danes poroča Forbes Slovenija.

Gre za območje nasproti izvoza iz predora pod grajskim hribom, le korak od stare Ljubljane. Med Zvonarsko ulico in Vožarskim potom sta trenutno poslovna objekta, v katerem so trenutno skladiščni prostori, stanovanje in trgovina s svetili Pirnat. Ta na istem mestu deluje že več desetletij, a se bo očitno morala umakniti novima blokoma.

Objekt, ki naj bi ga porušili za gradnjo stanovanj.

Objekt, ki naj bi ga porušili za gradnjo stanovanj.

Google Maps

Zemljišče obsega 2.700 kvadratnih metrov, nova stanovanjska objekta pa bosta po pisanju Forbesa Slovenija visoka okoli 13 metrov. Dokončanje projekta, ki bo vreden okoli 11 milijonov evrov, načrtujejo leta 2028.

Do takrat mora občina, ki je že potrdila občinski podrobni prostorski načrt, na tem mestu zgraditi komunalno in drugo gospodarsko javno infrastrukturo, investitor mora pridobiti gradbeno dovoljenje, še pred začetkom gradnje pa bodo zemljišče pregledali tudi arheologi.

Nova bloka bosta povezana s skupno kletjo, med njima pa bo ozelenjen atrij, ki mora biti po občinskem prostorskem načrtu v dnevnem času odprt in prehoden, prav tako mora biti dostopen del pritličja ob Karlovški cesti.

Morda vas zanima tudi:

Investitor mora izpolniti še nekaj pogojev: na severozahodni in jugozahodni strani mora urediti zelene površine in otroška igrišča, vzdolž stavbe mora biti po severozahodni strani poskrbljeno za peš in kolesarski dostop, skupno morajo zagotoviti 400 kvadratnih metrov odprtih bivalnih površin, zasaditi najmanj šest dreves in ohraniti drevored ob Karlovški cesti oziroma ga nadomestiti z novimi drevesi.

Novo na Metroplay: Ninna Kozorog prekinila molk | N1 podkast s Suzano Lovec