A. B./STA | 5. 12. 2022, 13:07

Ob slovenski obali še zmeraj vidne posledice poplav (FOTO)

Facebook/Okolje Piran/Akvarij Piran/fotomontaža

V jutranjih urah so se 22. novembra letos oglasile sirene, ki so prebivalce opozorile na nevarnost močnih poplav. Voda je zajela pritlična stanovanja, nekaj trgovinic, slaščičarno in gostinski lokal. Poglejte fotografije, ki razkrivajo razsežnosti poplavljanja morja.

Pred dvema tednoma je na slovenski obali morje močno poplavljalo. Na Agenciji Republike Slovenije za okolje so poudarili, da so posledice vidne ša danes. Največ težav so bili deležni v Piranu, kjer je poplavilo stanovanja in lokale, nekaj škode pa so utrpeli nekateri lastniki jeklenih konjičkov. 

Visoka gladina morja

V jutranjih urah so se 22. novembra letos oglasile sirene, ki so opozorile prebivalce na nevarnost poplav zaradi visoke plime. Največ težav je morje povzročilo v Piranu. Enote civilne zaščite so pred napovedano izjemno visoko plimo s protipoplavnimi vrečami zaščitile Tartinijev trg in okolico, vendar je morska voda pričakovano prodrla tudi v meteorno kanalizacijsko omrežje, iz katerega je prihajala na površje v mestu.

Kot je povedal vodja intervencije Peter Ventin, so gasilci morali premikati avtomobile, ki so "se že začeli premikati ob skalah kot barke". Šlo je za avtomobile, ki jih lastniki kljub pravočasnemu opozorilu niso umaknili z najnižjih delov središča mesta, je dodal.

Po Ventinovih beseda so bila poplavljena pritlična stanovanja, nekaj trgovinic, slaščičarna in še en gostinski lokal. Dejal je, da so gasilci poskušali pomagati lastnikom z vrečami, ampak so imeli preveč dela naenkrat, da bi bili povsod uspešni.

Ko je morska gladina začela upadati, so uporabniki poplavljenih prostorov začeli z vedri in metlami odstranjevati vodo, gasilci pa so morali s črpalkami posredovati v enem gostinskem lokalu in v stanovanjski stavbi, kjer je voda zalila jašek in ustavila dvigalo, v katerem je ostala ujeta oseba, je pojasnil Ventin.

"Gladina morja je takrat segala približno 65 cm nad obalno črto in poleg izpostavljenih delov obalnih mest poplavilo tudi druge dele obale," so pojasnili na Twitterju Arsa. 

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord