T. R. K. | 27. 5. 2024, 13:54

Posnetek obritoglavcev, ki je pretresel Slovenijo: so osebe že identificirali? Policija pojasnjuje

posnetek zaslona/Instagram Slovenska obrambna straža

Na novinarski konferenci je direktor Policijske uprave Ljubljana Tomislav Omejec pojasnil, ali so že identificirali obritoglavce, ki smo jih lahko videli v posnetku, ki je zaokrožil na družbenem omrežju Instagram. 

Pred kratkim se je na družbenih omrežjih pojavil videoposnetek, na katerem lahko vidimo, kako zamaskirani moški z obritimi glavami grozijo migrantom, opazili pa smo lahko tudi neonacistične ikonografije. Na posnetku smo videli moškega, ki predstavlja migranta, ki so ga s prozorno folijo privezali na drog ulične svetilke, nato pa ga fotografirali z majico prek obraza, okoli vratu je imel zanko, v rokah pa zapis "Remigracija". Zaradi elementov kaznivega dejanja in spodbujanja sovraštva se posnetek še preiskuje. 

Kaj je povedala policija?

Na današnji novinarski konferenci je direktor Policijske uprave Ljubljana Tomislav Omejec povedal, da prijav domnevnih potencialnih žrtev policija še ni prejela, so pa že ugotovili identiteto nekaterih iz omenjene skupine. Ob tem so opozorili, da "vaške straže oziroma podobne oblike, pri katerih bi občani sami opravljali delo policije, predstavljajo varnostno tveganje."

Ob tem izpostavljajo, da čeprav vedno ne predstavljajo kaznivega dejanja, negativno vplivajo na občutek varnosti. "Kakršnokoli organiziranje z namenom izvrševanja kaznivih dejanj pa se, ko so ti elementi prepoznani, obravnava strožje," še dodajajo.

posnetek zaslona/Instagram Slovenska obrambna straža

Po besedah Omejca je spodbujanje sovraštva, širjenje lažnih informacij, nasilja in nestrpnosti nesprejemljivo in vzbuja strah in nelagodje pri lokalnem prebivalstvu, tako pa vzbujajo tudi nezaupanje v preiskovalne organe. 

Omejec je ob koncu povedal tudi, da so nekatere od oseb v posnetku že bile kazensko obravnavane. 

Novo na Metroplay: Zmagovalec MasterChefa Luka Pangos iskreno o ozadju kuharskega tekmovanja