N. Vo. , STA , T. R. K. | 9. 6. 2024, 19:43

Svoj glas so oddali Pirc Musar, Golob, Janša in Klakočar Zupančič: to so ob tem povedali

Božidar Kolar/STA

Kakšen bo vpliv Evropskih volitev na prihodnost Evrope? 

To so ob oddaji svojega glasu povedali predsednica republike Nataša Pirc Musar, predsednik vlade, Robert Golob, predsednik SDS Janez Janša in predsednica državnega zbora Urška Klakočar Zupančič.

Nataša Pirc Musar: "Skupaj soustvarjajmo našo skupno evropsko prihodnost"

Nataša Pirc Musar je na družbenem omrežju zapisala, da je Slovenija že 20 let del evropske družine. Ob tem je izpostavila: "Bodimo odgovorni in aktivni državljanke in državljani Slovenije, Evropejke in Evropejci. Skupaj soustvarjajmo našo skupno evropsko prihodnost."

Golob: Zmaga bo visoka volilna udeležba

Premier in prvak Svobode, Robert Golob, je ob oddaji svojega glasu v Ljubljani izpostavil pomembnost visoke volilne udeležbe. "To je tisto, kar največ šteje, vse ostalo je volja volivcev, mi jo bomo spoštovali," je dejal. Golob je pozdravil dosedanjo volilno udeležbo in izrazil prepričanje, da se ljudje vse bolj zavedajo pomembnosti evropskih volitev. Poudaril je tudi moralno-etično težo referendumskih vprašanj, pri čemer se veseli odgovorov volivcev, da bo lahko vladna koalicija pripravila ustrezne zakonodajne rešitve.

Janša: Premalo razprave o prihodnji Evropi

Janez Janša, prvak opozicijske SDS, je ob oddaji glasu v Šentilju pri Velenju kritiziral manjko razprave o prihodnosti Evrope zaradi "vsiljenih referendumov". Janša je opozoril, da so letošnje evropske volitve povezane tudi z odločanjem o referendumih, kar je po njegovih besedah postala legitimna praksa. Čeprav je priznal, da višja volilna udeležba zaradi tega ni nujno slaba, je izpostavil, da je bilo v predvolilni kampanji premalo resne razprave o prihodnosti Evrope, kar je opazno predvsem v primerjavi z večjimi državami članicami EU.

Klakočar Zupančič: Danes odločamo, v kakšni Evropi želimo živeti

Predsednica državnega zbora, Urška Klakočar Zupančič, je ob oddaji svojega glasu v Šentvidu v Ljubljani poudarila, da danes državljani Slovenije odločajo o svoji prihodnosti in o tem, v kakšni Evropi želijo živeti. Izrazila je željo po Evropi, kjer se ljudje počutijo varne, svobodne in povezane. "Tega je bilo v zgodovini dovolj," je dejala v kontekstu delitev in sovraštva. Klakočar Zupančičeva je tudi poudarila pomembnost posvetovalnih referendumov in izrazila upanje, da se bo volja volivcev uresničila v zakonodajnem postopku.

Novo na Metroplay: "Vsak od nas kdaj pogleda oglase, tudi sam jih. Vedno sem zgrožen nad cenami" | Simon Maljevac