Ksenja Žnidaršič | 15. 6. 2024, 08:00

Isti prekršek v Mariboru 300 evrov, v Kranju pa 500 evrov

Bor Slana/Bobo

Čeprav je ločevanje odpadkov skoraj že zapisano v naši krvi, pa se ponekod še vedno najdejo prekrškarji. Globa za omenjeni prekršek pa se razlikuje od občine do občine. 

V dobi, kjer so skoraj vsa živila pakirana v plastični embalaži in kjer prevladuje hitra moda, je kopičenje odpadkov neizbežno. Enako kot drugod po svetu tudi v Sloveniji količina odpadkov narašča. Na podlagi vladnih podatkov v povprečju v Sloveniji ustvarimo nekaj več kot osem milijonov ton odpadkov na leto, od tega je več kot milijon ton komunalnih, kar je 495 kilogramov na prebivalca. Večina komunalnih odpadkov je v preteklosti sicer končala na odlagališčih. S spremembo zakonodaje in ustanavljanjem centrov za ravnanje s komunalnimi odpadki pa se je ta trend obrnil, saj vse več ločujemo odpadke ter jih posledično tudi recikliramo.

Za naše okolje lahko sami naredimo največ in to tako, da vestno in pravilno ločujemo odpadke. Če tega ne počnemo po pravilih, nas lahko namreč doleti tudi kazen. Višina kazni pa je odvisna od vsake občine.

Bor Slana/Bobo

V Mariboru kazen 300 evrov

Tako je v skladu z Odlokom o načinu opravljanja obvezne lokalne gospodarske javne službe ravnanja s komunalnimi odpadki v Mestni občini Maribor za nepravilno ločevanje in odlaganje odpadkov zagrožena globa 300 evrov za fizično osebo, 1500 evrov za pravno osebo ter 600 evrov za odgovorno osebo pravne osebe, samostojnega podjetnika posameznika in posameznika, ki samostojno opravlja dejavnost. V skladu z določbami Zakona o prekrških lahko inšpektor izda opozorilo, opomin ali globo.

Leta 2021 je bilo tako na območju Mestne občine Maribor uvedenih skupaj 224 prekrškovnih postopkov. Leto dni pozneje jih je bilo 215, leta 2023 pa 90.

V Mestni občini Kranj je bilo uvedenih bistveno manj prekrškov, leta 2021 so tako inšpektorji izrekli 20 glob ter 38 opominov. Leta 2022 so izrekli sedem glob ter 24 opominov, leta 2023 pa 10 glob ter 13 opominov. "Ločene evidence po globah zaradi nepravilnega ločevanja odpadkov Skupna občinska uprava občin Gorenjske ne vodi, prav tako ne ločeno glede na hiše, stanovanjske objekte in podobno," so še pojasnili na Skupni občinski upravi občin Gorenjske.

Srdjan Zivulovic/BOBO

Kljub manjšemu številu izdanih glob pa je višina teh na območju Mestne občine Kranj višja. Tako globa za fizično osebo znaša 500 evrov, za pravno osebo pa 1500 evrov. "Kot je razvidno tudi iz statističnih podatkov, se kršitelju praviloma najprej izda opomin, šele nato globa. Je pa to odvisno od teže kršitve. Kršitelji so tudi pravne osebe in se jim izreka globa, ločene evidence glede na pravno oziroma fizično osebo pa organ ne vodi," so še pojasnili na upravi.

Za podatke o globah smo se obrnili tudi na Mestno občino Ljubljana, vendar nam od tam niso odgovorili.

Novo na Metroplay: "Vsak od nas kdaj pogleda oglase, tudi sam jih. Vedno sem zgrožen nad cenami" | Simon Maljevac