N. V. | 29. 8. 2022, 09:13

Odpoklic priljubljene klobase! Zaužitje lahko povzroči sepso

Bobo/Profimedia/fotomontaža

S trgovinskih polic so umaknili živilo, ki ga kupuje marsikdo. Pazite, da ga ne zaužijete!

Uprava Republike Slovenije za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin je bila s strani izvajalca dejavnosti Zlata dolina d. o. o. obveščena, da izvaja umik in odpoklic proizvoda domača klobasa, zaradi prisotnosti bakterije Listeria monocytogenes.

Potrošnikom svetujemo, da proizvoda ne zaužijejo, temveč ga zavržejo oziroma vrnejo na mesto nakupa.

Kakšne nevšečnosti lahko povzroči zaužitje klobase?

S kliničnimi znaki zbolimo redko. Večina odraslih, predhodno zdravih oseb, bolezen preboli v nekaj dneh, blaga okužba poteka s simptomi gripi podobnega obolenja, kot so slabo počutje, bolečine v mišicah, glavobol, zvišana telesna temperatura, ali pa s simptomi prizadetosti prebavnega trakta, kot so driska, slabost in bruhanje.

Bakterija pa lahko povzroča resnejše zaplete. Za okužbo ranljivejše skupine ljudi lahko razvijejo simptome, ki so dolgotrajni, hudi in lahko ogrožajo življenje. Na primer: lokalne okužbe ali pa bakteriemijo in sepso ("zastrupitev krvi"), listeriozo novorojencev, meningoencefalitis (vnetje možganov in možganskih ovojnic) in je lahko vzrok za mrtvorojenost. Okužba s hrano, ki je kontaminirana z Listerio monocytogenes, lahko povzroči tudi akutno vnetje črevesja (enterokolitis). Smrtnost je v teh primerih visoka, tudi do 50-odstotna.

Profimedia

Infektivna doza (količina bakterij, ki jih je treba zaužiti, da bi povzročile bolezen) ni znana, verjetno je odvisna od seva bakterij in dovzetnosti posameznika. Pri občutljivih osebah lahko že manj kot tisoč bakterij povzroči bolezen, poroča Nacionalni inštitut za javno zdravje.

Inkubacijska doba je lahko od nekaj pa vse do 70 dni, zato zbolela oseba simptomov večinoma ne poveže z zaužitimi živili. 

Novo na Metroplay: "Zgodovine se moramo zavedati, da ne ponavljamo istih napak. Moramo pa jo zagotovo preseči" | Matej Grah