J. Z. | 8. 9. 2022, 16:15

Oglasila se je ravnateljica, ki je prepovedala minikrila in nalakirane nohte v šoli. Kaj je povedala?

STA

Številna mlada dekleta, ki se zgledujejo po vplivnicah, se v šolo rade odpravijo pomanjkljivo oblečena. To pa je zmotilo eno od vodilnih na ljubljanski šoli, ki se je odločila za stroge ukrepe.

Starši so se ob začetku novega leta na družbenih omrežjih pritoževali, da v nekaterih ljubljanskih šolah ravnatelji uvajajo pravila o tem, kaj lahko oblečejo šolarji. Razjezilo jih je predvsem, da pravila veljajo le za dekleta, ne pa tudi za fante. Več dni se je na družbenih omrežjih ugibalo, za katero šolo gre, sedaj pa se je javila ravnateljica, ki je uvedla strožja pravila in tega ne skriva.

"Na naši šoli so prepovedani barvanje las, lakiranje nohtov in drugo lepotičenje. Prepovedana so minikrila in majice s tankimi, špageti naramnicami. In mi to tudi utemeljimo dekletom," je za radio Prvi povedala ravnateljica Waldorfske šole Simona Pajk.

"Namreč, fantom se je v teh pubertetniških letih že tako težko zbrati, utopljeni so v hormonih, in če potem poleg šestnajst, sedemnajst let starega fanta sedi dekle, ki je poleg tega, da je lepo, še strašno pomanjkljivo oblečeno, se fant res ne more koncentrirati na pouk. In to dekleta lepo sprejmejo in razumejo," je še utemeljila odločitev o prepovedih. 

Ima ravnateljica takšna pooblastila?

Po pojasnila, ali ima ravnateljica takšno pristojnost, smo se obrnili na ministrstvo za šolstvo, kjer pa so zatrdili, da ne držijo informacije, da naj bi nekatere ljubljanske šole določale pravila oblačenja. Sicer pa da tudi na državni ravni ni predpisa, ki bi določal način oblačenja v šolah. Na predlog ravnatelja, ki si predhodno pridobi mnenje učiteljskega zbora in sveta staršev, sicer svet šole sprejme pravila šolskega reda.

V srednji šoli šolska pravila določi ravnatelj po predhodno pridobljenem mnenju učiteljskega zbora, skupnosti dijakov in sveta staršev. Ravnatelj s pravili seznani dijake in starše pred začetkom njihove veljavnosti.

O tej problematiki smo govorili tudi s profesorjem z ene od ljubljanskih srednjih šol, ki pravi, da opaža različne stile oblačenja, tako pri fantih kot pri puncah. Medtem ko pri fantih ne opaža "nekih deviacij v oblačenju ali 'razgaljanju', saj se oni 'promovirajo' z razkazovanjem mišic, pa se pri puncah velikokrat pojavljajo tudi take, ki so pomanjkljivo oblečene, kar mogoče niti ne spada v šolske klopi".

Dekleta pogosto z izbiro oblačil sledijo vplivnicam 

Razlogi po njegovem mnenju najbrž tičijo v tem, da dekleta iščejo pozornost in skušajo ustrezati standardom, ki jih vidijo pri svojih vzornicah na družbenih omrežjih, kot sta Instagram in TikTok. Te so namreč pogosto pomanjkljivo oblečene. 

Pomembno se mu zdi vprašanje, ali se starši zavedajo, kako oblečene hodijo njihove hčerke v šolo in dopuščajo takšno oblačenje. "Seveda je današnjem svetu demokracije in svobodnega izražanja skoraj vse dovoljeno, kar pa ne pomeni, da je treba iti čez mejo nekega dobrega okusa," je dodal. 

Novo na Metroplay: Tomi Meglič o globoki ustvarjalnosti, otroštvu in očetovstvu