STA/Uredništvo | 26. 7. 2024, 14:47

Del slovenske politične elite že v Parizu: kdo vse je tam?

Profimedia

Jutri se bo v francoski prestolnici uradno odprla Slovenska hiša.

Po petkovi seji vlade, na kateri so potrdili Tomaža Vesela za komisarskega kandidata, vlado čaka tritedenski poletni premor, ko sej ni predvidenih. Petkovo nekajminutno redno sejo je vodil podpredsednik vlade in minister za Slovence v zamejstvu in po svetu Matej Arčon, ki je pojasnil, da je naslednja redna seja vlade predvidena za okoli 20. avgusta.

Poudaril pa je, da na dopust ne gre cela vlada, da nekateri ministri ostajajo aktivni ter da je med njimi tudi sam, saj je na dopustu že bil.

Projekt Slovenska hiša v Parizu

Del vladne ekipe se bo udeležil tudi olimpijskih iger, ki se v Parizu začenjajo z današnjo slovesnostjo ob odprtju. Poleg predsednice države Nataše Pirc Musar je v Parizu tako trenutno tudi predsednik vlade Robert Golob.

Tam je tudi minister za gospodarstvo, turizem in šport Matjaž Han. Kot so pojasnili na njegovem ministrstvu, se bo "poleg izjemne športne reprezentance Slovenija predstavila tudi z največjo izvedbo Slovenske hiše". Slovenska hiša bo med olimpijskimi igrami osrednje zbirališče naših šport­nikov, navijačev, partnerjev in pokroviteljev v Parizu.

"Olimpijske igre in projekt Slovenska hiša sta odlična priložnost za krepitev mednarodnih povezav in celostne predstavitve Slovenije z nacionalno znamko I feel Slovenia v mednarodni skupnosti in v Franciji, ki je pomemben strateški partner Slovenije," so navedli.

V Pariz še Asta Vrečko, verjetno tudi Luka Mesec

Arčon bo v Slovenski hiši gostil sprejem za v Franciji živeče Slovence, ministrica za kulturo Asta Vrečko pa bo denimo sodelovala na okrogli mizi o sinergijah kulture, športa in turizma. V Slovenski hiši bodo med drugim predstavili del uradnega programa Evropske prestolnice kulture 2025 Nova Gorica ter pripravili druge kulturne dogodke.

Minister za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Luka Mesec, ki je pristojen tudi za področje invalidov, pa predvideva pot v Pariz konec avgusta, ko bi izkazal podporo tekmovalcem na paralimpijskih igrah, a potovanje še ni potrjeno.

Zakaj je na OI pomembna udeležba politikov?

Arčon je na to vprašanje odgovoril, da gre za "odnos in ponos do svoje države". "Kot veste, je Slovenija kar nekaj sredstev namenila za Slovensko hišo, ki je namenjena promociji Slovenije, in različne dogodke, ki se bodo v tem času tudi odvili," je dejal Arčon.  Omenil je svojo izkušnjo s tekme med Slovenijo in Dansko na nedavnem evropskem nogometnem prvenstvu v Stuttgartu, kjer se je srečal s tam živečimi Slovenci. Izpostavil je številčno dansko delegacijo, v kateri so bili tudi predsednik parlamenta in ministri.

Matej Arčon

"Resne in odgovorne države dajo velik poudarek na to, da so politiki in predstavniki države prisotni na tovrstnih dogodkih in olimpijske igre so nedvomno izjemno pomemben dogodek, kjer se skoncentrira dejansko cel svet na enem območju. In tokrat so tukaj v Evropi in velja izkoristiti vsak dogodek za vzpostavitev določenih vezi in krepiti vlogo Slovenije v Evropi in v svetu," je prepričan podpredsednik vlade.

Novo na Metroplay: Zmagovalec MasterChefa Luka Pangos iskreno o ozadju kuharskega tekmovanja