K. Ž. | 26. 9. 2024, 18:00

Rop pri belem dnevu?! Nov sistem omrežnin vas bo močno udaril po denarnici (tudi v primeru napak brez možnosti pritožbe!)

Žiga Živulović jr. /BOBO

Časnik Finance je razčlenil, koliko bomo plačevali za omrežnine po novem načinu obračunavanja. Zneski so drastično višji, prav tako se odjemalci in gospodinjstva ne bodo mogli nikamor pritožiti.

1. oktobra bo za gospodinjstva in poslovne odjemalce začel veljati nov način obračunavanja omrežnin. V tem načinu bo v ospredju, koliko naprav bomo uporabljali naenkrat, a koliko moči bodo te naprave porabljale, pa ne bo možno preveriti v realnem času.

Čeprav na Agenciji za energijo, ki jo vodi Duška Godina, zagotavljajo, da je sistem pripravljen na tehnično brezhiben način, pa novinarji časnika Finance ugotavljajo, da to ne drži. Nov način naj bi namreč ogrožal pravilnosti ter pravno in finančno varnost Slovencev.

O na videz spornem načinu obračunavanja molčijo vsi vključeni z izjemno največjega trgovca GEN-I, ki trdi, da ne dobijo vseh potrebnih podatkov, da bi lahko bili prepričani o pravilnosti računov, ki jih bodo pošiljali kupcem. Največ skrbi jim povzroča kakovost odčitanih podatkov porabljene moči prek pametnih števcev. Podatke zagotavljajo elektrodistribucijske družbe, regionalni elektri. Reklamacije pa bodo dobili trgovci z elektriko, v tem primeru GEN-I. A tu nastane težava, saj v primeru morebitne pritožbe kupca zaradi odmerjene omrežnine trgovec ne more ničesar storiti, saj "to niso naši podatki".

Žiga Živulović jr./Bobo/Profimedia/fotomontaža

Paziti bo treba tudi na to, koliko naprav boste uporabljali hkrati

Zdaj ne bo treba le paziti, koliko elektrike porabite, ampak tudi, koliko naprav boste uporabljati naenkrat oziroma, koliko moči omrežja boste porabili. Pri tistih, ki imajo pametne števce, bodo šteli 15-minutni časovni intervali v petih dnevnih časovnih blokih, v dveh sezonah in glede na to, ali je delovni ali dela prost dan.

Nov obračun omrežnin

Nov obračun omrežnin

Eles/posnetek zaslona

Stroški za omrežnino bodo sestavljeni iz dveh delov:

Dogovorjena moč

Dogovorjeno moč izračunajo elektrodistributerji glede na porabo moči med začetkom novembra lani in koncem februarja letos. Upoštevajo se tri največje vrednosti 15-minutnih intervalov v posameznem časovnem bloku.

Presežna poraba

Ta se obračuna v primeru prekoračitve dogovorjene porabe. To pomeni, da če vam distributer nameni osem kilovatov dogovorjene moči v prvem bloku, vi pa boste le 15 minut porabili 14 kilovatov moči, se vam bo ta presežek zaračunal. Presežna poraba se sicer v dvoletnem prehodnem obdobju ne bo računala, razen če sami spremenite dogovorjeno porabo.

Nov sistem bo prav tako stopil v veljavo v času poletne sezone, 1. novembra pa bo začela veljati zimska in tudi dražja sezona. Takrat bodo omrežnine dražje.

Tistim, ki nimajo pametnega števca, se bo omrežnina računala po že dogovorjeni moči. Visoka tarifa bo obračunana med delavniki med 6. in 22. uro. Med dela prostimi dnevi in preostalimi urami pa bo tarifa nižja.

Težava nastane, da se povprečen Slovenec ne bo mogel pravno zaščititi pred morebitnimi napakami. Finance so to ponazorile s konkretnimi primeri bralcev. Luka je podatke o dogovorjeni moči primerjal s sodelavcem, oba pa živita v podobnih objektih. Elektrodistributer je sodelavcu nameril osem kilovatov dogovorjene moči, Luki pa 16,2 kilovata v bloku 1, v preostalih pa 17 kilovatov moči.

Posumil, da nekaj ni v redu

Pri pregledu podatkov je Luka postal sumničav, da nekaj ni v redu. Sam z družino namreč živi v nizkoenergijski leseni masivni hiši. Poleg tega ima tudi osemkilovatno toplotno črpalko z bojlerjem, 11-kilovatne sončne panele, ki proizvajajo več elektrike, kot pa se porabi. Ima pa tudi velike porabnike moči, indukcijsko kuhalno ploščo ter trikilovatno savno, ki jo prižgejo dvakrat tedensko za pol ure. Prav tako ima običajne gospodinjske aparate, kot so pralni in pomivalni stroj, likalnik in sušilnik za lase.

Pri tem je treba še enkrat poudariti, da je strošek omrežnine odvisen od števila in moči naprav, ki jih v posameznem 15-minutnem bloku uporabljajo v gospodinjstvu.

Profimedia

Kakšne so ugotovitve? Namesto devetih evrov kar 140 evrov

Lukovo gospodinjstvo ni nikoli preseglo sedmih kilovatov moči z izjemo januarja. V enem dnevu je v treh 15-minutnih intervalih izmerjena porabljena moč znašala med 16 in 19 kilovati. V vsem preostalem obdobju gospodinjstvo nikoli ni preseglo sedmih kilovatov moči.

Tako mora Luka namesto devetih evrov na mesec plačati 140 evrov na mesec. "Več kot očitno gre za anomalijo pri meritvah. Tudi če bi, teoretično, prižgal vse naprave hkrati in dosegel izmerjeno porabljeno moč, do tega ne bi prišlo samo enkrat, v enem dnevu, v celem letu. A prav ti podatki so zdaj osnova za izračun dogovorjene moči, ki jo bom moral plačevati vse leto," je za Finance povedal Luka.

Trenutno Luka plačuje devet evrov omrežnine na mesec, po novem izračunu pa se stroški dvignejo na vrtoglavih 140 evrov. V zimski sezoni plačuje omrežnino 36 evrov, po novem načinu pa bo za to odštel 560 evrov.

Luka se je obrnil tudi na elektrodistributerje, a so ga preusmerili na agencijo, od koder odgovora ni prejel. Distributer je nato tudi zatrdil, da ne morejo ničesar storiti, saj predpisi ne predvidevajo pritožbe uporabnika zoper meritev. To vse pa kaže na to, da bo pritožba praktično nemogoča.

Če pa bi Luka zahteval popravek dogovorjene moči in bi mu jo distributer znižal, dveletno prehodno obdobje zanj ne bi veljalo. To pomeni, da bi v primeru presežka stroške moral poravnati že zdaj. Prav tako pametni števci ne kažejo porabe moči v realnem času, portal MojElektro pa podatke sporoči z dnevnim zamikom.

Profimedia

Do podobne ugotovitve je prišel tudi bralec Peter, čigar gospodinjstvo ni nikoli preseglo 9,9 kilovata moči, razen januarja v dveh letih. Nekaj čez poldne je distributer izmeril 13 kilovatov, zvečer pa 13,8 kilovata porabljene moči. Zdaj ima tako v vseh blokih 10,6 kilovata dogovorjene moči, česar prej ne bi dosegel nikoli, razen v dveh časovnih blokih v istem dnevu.

"Posadili so me v avto brez števca, mi obrnili ključ, zdaj pa od mene zahtevajo, da vozim po omejitvah med radarji. Jaz pa ne vem, kako hitro vozim, ne tega, kdaj sem hitrost prekoračil. Konec meseca bom dobil pa kazen," je komentiral Luka. "Sistem je narejen tako, kot če bi v šoli v vsem letu dobil tri cveke, čeprav bi imel vse preostale ocene pet, pa bi moral ponavljati razred,“ pa je dejal Peter.

Ob vseh teh očitkih pa so se na Agenciji za energijo, ministrstvu za energijo in na kabinetu predsednika vlade zavili v molk.

Novo na Metroplay: "Mislim, da se s pomočjo humorja stvari prej rahljajo kot pa zaostrujejo." | Alenka Marinič