L. PA. | 12. 9. 2024, 11:00

"Nezaslišano, kaj si dovolijo!": kdo bo odgovarjal za neonsko zeleni napis, ki kazi staro mestno jedro Ljubljane?

Facebook

Zakaj je v zaščitenem starem mestnem jedru dovoljeno takšno svetlobno onesnaženje?

Z združitvijo Nove KBM in SKB banke v OTP banko je poslovalnica banke v starem mestnem jedru, kjer je bila prej poslovalnica Nove KBM, dobila tudi novo podobo.

A nad njo niso navdušeni vsi. OTP banka namreč pozornost privablja z neonsko zeleno razsvetljavo na pročelju stavbe, ki je posebej izrazita v večernih in nočnih urah. Gre namreč za edino tako močno razsvetljavo v starem mestnem jedru, kar je že zmotilo v bližini živeče meščane.

Facebook

Nekateri med njimi so na svetlobno onesnaženje opozorili na Facebooku, pri čemer jim ne gre v glavo, kako je lahko takšen poseg v okolje in mestno veduto dovoljen v spomeniško zaščitenem starem mestnem jedru, ob Robbovem vodnjaku in Mestni hiši.

"Ali je mestno jedro izgubilo vse statuse zaščite? Imamo kakega mestnega svetnika/co?" je denimo zapisala prebivalka Ljubljane in pristojne pozvala k ukrepanju. Marsikdo se sprašuje, kako je šlo to sploh skozi pri Zavodu za varstvo kulturne dediščine in Mestni občini Ljubljana. 

Morda vas zanima tudi:

Z vprašanjem, ali so za postavitev svetlobnega napisa potrebovali kakšno dovoljenje in če da, od koga, smo se obrnili na OTP banko, vendar na njihov odgovor še čakamo. 

Za odziv pa smo prosili tudi Zavod za varstvo kulturne dediščine in Mestno občino Ljubljana. Njihove odgovore bomo objavili takoj, ko jih prejmemo.

Novo na Metroplay: Ninna Kozorog prekinila molk | N1 podkast s Suzano Lovec