L. PA. | 12. 9. 2024, 12:14

Poseg v ljubljansko kulturno dediščino: OTP banka zaradi neupoštevanja pravil prijavljena inšpektoratu

Facebook

Njihovo dejanje je zmotilo mnoge meščane, zdaj pa se je izkazalo, da nimajo ustreznega soglasja.

Kot smo danes poročali, je z združitvijo Nove KBM in SKB banke v OTP banko poslovalnica banke v starem mestnem jedru, kjer je bila prej poslovalnica Nove KBM, dobila tudi novo podobo. Toda njen del je tudi neonsko zelena razsvetljava na pročelju stavbe, ki je posebej izrazita v večernih in nočnih urah.

Gre za edino tako močno razsvetljavo v starem mestnem jedru, kar je že zmotilo v bližini živeče meščane, ki ne razumejo, kako je lahko takšen poseg v okolje in mestno veduto dovoljen v spomeniško zaščitenem starem mestnem jedru, ob Robbovem vodnjaku in Mestni hiši.

Za pojasnila smo se obrnili tako na OTP banko kot na Mestno občino Ljubljana in Zavod za varstvo kulturne dediščine Slovenije.

Svetlobni napisi, ki motijo okoliške prebivalce in ostale meščane.

Svetlobni napisi, ki motijo okoliške prebivalce in ostale meščane.

Facebook

Investitor ni pridobil soglasja, sledi prijava na inšpektorat

Z Zavoda za varstvo kulturne dediščine Slovenije sporočajo naslednje: "Iz dokumentacije OE Ljubljana izhaja, da za poseg označitve OTP banke na fasadi stavbe na vogalu Stritarjeve ulice in Ciril Metodovega trga, ki predstavlja poseg v nepremično kulturno dediščino Ljubljana, investitor ni pridobil kulturnovarstvenega soglasja, kot to nalaga Zakon o varstvu kulturne dediščine in določila občinskega prostorskega načrta."

Zavod za varstvo kulturne dediščine Slovenije je zato že začel s postopki prijave na pristojni Inšpektorat Republike Slovenije za kulturo in medije pri Ministrstvu za kulturo.

Iz OTP banke pa so nam nazadnje sporočili, da so v preteklih dveh tednih res spremenili vizualno podobo poslovalnic nekdanje Nove KBM in SKB banke.

A ker še vedno poteka obdobje označevanja več kot 900 bančnih točk, bodo v tem času po potrebi prilagodili tudi svetilnost svetlobnih napisov, da bodo ustrezali okolici, v kateri se nahajajo.

Novo na Metroplay: Ninna Kozorog prekinila molk | N1 podkast s Suzano Lovec