A. B. | 28. 3. 2023, 06:59

Pacienti nestrpni in nasilni, zaposleni zaskrbljeni: v ZD Maribor se dnevno srečujejo z grožnjami in nasiljem

Profimedia

Zaradi vse pogostejšega nasilja s strani pacientov so morali okrepiti delo varnostne službe. 

"V letu 2022 smo imeli v zavodu evidentiranih 44 primerov nasilnega vedenja nad zaposlenimi in sicer: 40 primerov na OE Splošno zdravstveno varstvo, 2 primera na OE Zobozdravstveno varstvo, 1 primer na OE Varstvo žensk in 1 primer na OE Nujna medicinska pomoč," so v Zdravstvenem domu Adolfa Drolca povedali za lokalec.si in poudarili, da se različne oblike nasilja v zadnjih letih pojavljajo vse pogosteje. 

Pri obravnavi pacientov so zaposleni večinoma deležni verbalnih napadov, groženj, žaljivk in poniževanja. "V večini primerov takšnih incidentov do sedaj zdravstveni kader ni prijavljal drugim organom (npr. policiji), niti v teh primerih niso obveščali varnostne službe. Večino takšnih primerov zabeležimo v sistemu neželenih dogodkov. Se pa verbalni napadi na zaposlene, med opravljanjem zdravstvene oskrbe, v zadnjih letih stopnjujejo," razlagajo. 

Facebook/Zdravstveni dom dr. Adolfa Drolca Maribor

Letos že 15 neželenih dogodkov 

Posredovali so podatke, ki so zgovorni. Letos do 20. marca je bilo prijavljenih 15 neželenih dogodkov s področja nasilja tretjih oseb. V enakem obdobju lani je bilo takih prijav in dogodkov 22. "Glede na letna poročila (2021 – 231 dogodkov, 2022 – 149 dogodkov) bi lahko ocenili, da se stanje ponovno počasi vrača na raven iz obdobja pred pandemijo," pojasnjujejo, zato so tudi okrepili varnost s pomočjo varnostne službe. 

Žiga Živulović j.r./Bobo

Pojasnili so, da imajo zaradi tega organizacijska navodila Komunikacija z nasilnimi ljudmi in ravnanje v primerih nasilja s strani tretjih oseb in Navodila za ukrepanje v primeru nasilnega vedenja. "Prav tako smo na najbolj izpostavljenih deloviščih pripravili obvestila pacientom z naslovom STOP NASILJU in drug material, s katerim ozaveščamo uporabnike naših storitev. Prav tako pripravljamo delavnice za zaposlene na temo problematike nasilnih pacientov," zaključujejo. 

Novo na Metroplay: Aljoša Bagola in Matej Šarc│1, 2, 3 ... bis! Podkast Slovenske filharmonije