23. 5. 2022, 16:15 | Vir: STA

Pahor predsednici DZ posredoval pričakovan predlog za novega mandatarja

Bobo/fotomontaža

Čakanja je konec. Po posvetovanjih z vodji poslanskih skupin je predsednik državnemu zboru predlagal, kdo naj postane mandatar za sestavo nove vlade.

Predsednik republike Borut Pahor je v pismu obvestil predsednico DZ Urško Klakočar Zupančič, da državnemu zboru predlaga Roberta Goloba za mandatarja za sestavo vlade.

V pogovorih z vodji poslanskih skupin novoizvoljenega državnega zbora je Pahor namreč nedvoumno ugotovil, da Golob uživa potrebno podporo za izvolitev, ta volja je izkazana tudi s podpisi 53 poslancev

"Robert Golob uživa potrebno podporo poslancev in poslank za izvolitev za novega predsednika vlade. Ta volja je izkazana tudi s podpisi 53 poslank in poslancev. Državnemu zboru zato Roberta Goloba predlagam za predsednika vlade," je sporočil predsednik države.

Medtem je Golob podelitev za mandarstvo komentiral z besedami: "Kdaj, če ne ko si zmagovalec si lahko velikodušen in radodaren. Majhne razlike nam ne smejo preprečiti tega, da oblikujemo trdno koalicijo. In to nam je tudi uspelo."

Golob napoveduje, da bi lahko v jeseni iskali širše sodelovanje - programsko koalicijo - za ustavno večino o določenih vprašanjih, kot je sprememba ustave ali pokojninska reforma.

Podpora tudi predstavnikov manjšin

Kot kandidata za mandatarja bosta prvaka Goloba podprla tudi predstavnika italijanske in madžarske manjšine Felice Žiža in Ferenc Horvath. Tudi sicer si želita sodelovanja z novo vlado. Naslednji teden pa naj bi dorekli, kako bo to potekalo, in se dogovorili o morebitnem podpisu dogovora o sodelovanju.

"Naša želja je, da smo vedno zraven in lahko naredimo kaj dobrega za Slovenijo, vse državljanke in državljane, za regijo in skupnost, ki jo predstavljamo," je poudaril Žiža.

Novo na Metroplay: Tomi Meglič o globoki ustvarjalnosti, otroštvu in očetovstvu