16. 5. 2022, 14:17 | Vir: STA

Pahor gosti emirja pomembne naftne države: kaj nam lahko sodelovanje prinese?

Bobo

Visoki gost se je z našim predsednikom pogovarjal o dobrih odnosih med državama. Kakšni pa so ti odnosi in kaj načrtujeta za našo prihodnost?

Na obisku pri nas je katarski emir Tamim bin Hamad bin Kalifa Al Tani.

S Pahorjem o dobrih odnosih med državama

Emirja v Sloveniji spremlja številčna delegacija, v kateri so med drugim ministri za zunanje zadeve, za finance ter trgovino.

Profimedia

Po srečanju sta državnika izrazila upanje, da bodo katarski vlagatelji v Sloveniji našli interes za gospodarske investicije. Prav tako sta optimistična glede prihodnosti bilateralnih odnosov. 

Da je katarski emir evropsko turnejo začel ravno v Sloveniji, je Pahor označil za kompliment.

Obisk emirja Al Tanija nadaljuje kontinuiteto srečanj in pogovorov visokih predstavnikov Slovenije in Katarja v zadnjih mesecih.

Podpis pomembnega sporazuma

V okviru obiska je bil podpisan memorandum o soglasju med javno agencijo Republike Slovenije za spodbujanje podjetništva, internacionalizacije, tujih investicij in tehnologije SPIRIT Slovenija in Qatar Holding LLC.

Slovenski predsednik Pahor je Katar obiskal marca letos.

Slovenski predsednik Pahor je Katar obiskal marca letos.

Profimedia

Pahor je poudaril pozitivne učinke, ki jih imajo dobri bilateralni odnosi za gospodarstvo in posel. Pri tem je dodal, da je pomembno, da ima Slovenija v Katarju prijatelja tudi zaradi energetskih potreb Slovenije.

Po Pahorjevih besedah bo Al Tani po Sloveniji obiskal še Španijo, Veliko Britanijo in Nemčijo.

Sledilo je srečanje z Janšo

Z Al Tanijem se je srečal tudi predsednik vlade Janez Janša. Vlada je prek Twitterja sporočila, da je na srečanju tekla beseda o bilateralnih odnosih in ruski invaziji na Ukrajino ter o njenih posledicah na širšo mednarodno skupnost.

"Uradni obisk predstavlja priložnost za promocijo sodelovanja na področju gospodarstva, predvsem na področju energetike. Med Katarjem in Slovenijo namreč obstaja neizkoriščen gospodarski potencial. Gospodarsko sodelovanje med državama je omejeno prvenstveno na blagovno menjavo, veliki razvojni načrti Katarja v prihodnjih desetih letih pa predstavljajo poslovno priložnost tudi za slovenska podjetja." so še dodali pri vladi.

Novo na Metroplay: "Kar naenkrat se liki začnejo obnašati po svoje" | Tadej Golob o pisanju kriminalk