1. 5. 2022, 12:44 | Vir: STA

Predsednik Pahor napovedal, KDAJ bi lahko dobili novo vlado

Profimedia

Ustanovna seja državnega zbora je predvidena za 13. maj, medtem vsi nestrpno pričakujemo imena tistih, ki bi lahko zasedli vodilne položaje v državi, ugibanj je veliko.

Predsednik republike Borut Pahor je dejal, da bo predlog za mandatarja po pogovoru s poslanskimi skupinami v DZ poslal okoli 23. maja.

Novo vlado bi lahko po oceni Pahorja tako dobili že v začetku junija. Na novo se bodo oblikovala tudi delovna telesa DZ.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Borut Pahor (@borutpahor)

S sklicem ustanovne seje DZ je treba počakati še na uradne rezultate

Po volitvah v DZ, ki so se odvile 24. aprila, bodo v torek, 3. maja obstoječim glasovom začeli prištevati še glasovnice, ki bodo prišle po pošti iz tujine.

Seštevek bo dal tudi končen izid volitev, ki pa ga mora Državna volilna komisija (DVK) nato še uradno potrditi. To se mora zgoditi do 10. maja, nato pa bo poročilo o izidu volitev predala predsedniku republike Borutu Pahorju.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Robert Golob (@_robertgolob_)

Na prvi seji DZ že volitve predsednika

Državni zbor tako na ustanovni seji najprej oblikuje MVK ter izvoli njenega predsednika, podpredsednika in člane. Prvo sejo DZ v skladu s poslovnikom do izvolitve novega predsednika DZ vodi najstarejši poslanec, ki je tokrat Miroslav Gregorič iz Gibanja Svoboda.

Najkasneje pet dni pred prvo sejo državnega zbora dotedanji predsednik DZ skliče kolegij začasnih vodij poslanskih skupin in poslancev narodnih skupnosti. Na njem določijo predlog dnevnega reda prve seje, sedežni red poslancev v dvorani, poslanske skupine, ki jim pripada mesto predsednika in podpredsednika mandatno-volilne komisije (MVK) ter njeno sestavo. Lahko določijo tudi sestavo drugih delovnih teles.

Poslanke in poslanci nato po potrditvi svojih mandatov izvolijo novega predsednika državnega zbora. Za predsednika državnega zbora poslanci glasujejo na tajnem glasovanju, za izvolitev potrebuje večino vseh glasov, zato to glasovanje praviloma pokaže tudi obrise nove koalicije.

Ena izmed kandidatov za vodenje DZ, ki se jo najpogosteje omenja v javnosti, je podpredsednica Gibanja Svoboda Urška Klakočar Zupančič, ki bi z izvolitvijo postala prva ženska na tem položaju v zgodovini Slovenije.

V kolikor bodo nova koalicijska razmerja že dokončno določena, bodo lahko na prvi seji DZ izvolili tudi podpredsednike državnega zbora, imenovali predsednike in podpredsednike parlamentarnih delovnih teles.

Novoizvoljeni poslanci morajo po poslovniku poslanske skupine ustanoviti najpozneje v sedmih dneh po konstituiranju državnega zbora.

Po oblikovanju DZ lahko stečejo postopki za oblikovanje nove vlade

Po konstituiranju DZ lahko stečejo postopki oblikovanja vlade. Predsednik republike najpozneje v 30 dneh po konstituiranju DZ predlaga kandidata za predsednika vlade, glasovanje v DZ pa mora steči v najpozneje v 7 dneh.

Pahor je sicer v torek dejal, da bo predlog za mandatarja po pogovoru s poslanskimi skupinami v DZ poslal okoli 23. maja. Najverjetnejši mandatar je Robert Golob, prvak stranke Gibanje Svoboda, ki je na volitvah zabeležila prepričljivo zmago.

Novo na Metroplay: Tomi Meglič o globoki ustvarjalnosti, otroštvu in očetovstvu