STA/M.P. | 2. 11. 2022, 21:07

Bo Pahor pred koncem mandata Goloba prepričal o drugačni odločitvi?

Bobo/fotomontaža

V njegovem kabinetu so zapisali, da se predsednik ne želi izrekati o strokovnih argumentih glede aktualnega vprašanja. Vendar ...

Predsednik Borut Pahor opozarja na pomen samostojnega muzeja osamosvojitve in se želi o tem posvetovati s predsednikom vlade Robertom Golobom. O združitvi Muzeja slovenske osamosvojitve z Muzejem novejše zgodovine Sloveniji je sicer razpravljal s predsednikom Združenja za vrednote slovenske osamosvojitve (VSO) Lojzetom Peterletom.

Ta je predsednika seznanil s tem, da nasprotuje nameri ministrstva za kulturo o združitvi muzejev. "Predsednik se ne želi izrekati o strokovnih argumentih, vendar v luči svojih prizadevanj, s katerimi je ob tridesetletnici osamosvojitve v zadnjih treh letih obeležil 16 prelomnih dogodkov, ki so privedli do osamosvojitve, obrambe in mednarodnega priznanja Republike Slovenije, opozarja na državotvorni in narodotvorni pomen samostojnega muzeja osamosvojitve ter se želi o tem posvetovati s predsednikom vlade Robertom Golobom," so ob tem pojasnili v njegovem uradu.

Ministrica za kulturo Asta Vrečko je v sredini oktobra oznanila, da pripravljajo vse potrebno za združitev Muzeja slovenske osamosvojitve, ki ga je kot samostojno institucijo zasnovala prejšnja vlada, z Muzejem novejše zgodovine Slovenije v nov javni zavod oziroma nov muzej. S tem ne strinjajo v SDS, zaradi česar so zahtevali sejo parlamentarnega odbora za kulturo. Nujna seja odbora na to temo bo v ponedeljek.

Novo na Metroplay: Tomi Meglič o globoki ustvarjalnosti, otroštvu in očetovstvu