9. 6. 2022, 13:42

Parada ponosa letos v žalostnih barvah: popisujejo plakate in jim grozijo s solzivcem

Facebook/Mladi plus/Društvo Parada ponosa/fotomontaža

V Ljubljani bo konec tega tedna potekla Parada ponosa, s katero bodo obeležili konec 8-dnevnega festivala. A le kratek sprehod po središču mesta pokaže žalostno sliko. Zasledimo lahko plakate, ki so popisani z neprimernimi in ranljivimi sporočili za skupnost LGBTIQ+. 

V središču Ljubljane so neznani storilke in storilci vandalizirali plakate, ki so del Tam Tam kampanje LGBTIQ+ skupnosti.

Plakati med ljudi razširjajo sporočila, ki so jih mlade LGBTIQ+ osebe zapisale z namenom spodbujanja vključevanja skupnosti v družbo. 

Takšni so bili plakati, še preden so se nad njimi znesli vandali. 

Popisane plakate so zamenjali z novimi ... a se je ponovila ista zgodba

Kot so za N1 potrdili iz Društva Parada ponosa se ne bodo pustili ustrahovati. Plakati so bili prvič vandalizirani v noči na sredo. 

V društvu so zapisali, da so plakate jasno podpisali nacionalistični skrajneži. “Ne le, da so plakati uničeni, na večini so tudi sovražna sporočila, ki spodbujajo homofobijo, transfobijo in nasilje nad LGBTIQ+ osebami ter pozivajo k širjenju radikalnih nacionalističnih ideologij,” so zapisali.

Prav tako organizatorjem na družbenih omrežjih grozijo z napadi na letošnjo Parado ponosa z dimnimi bombami in solzivcem, poroča N1. 

V čem vidijo razloge za tovrstna dejanja?

“Grožnje, ki smo jim priča, so vsaj deloma posledica dveh let vlade, ki je tovrstni sovražnosti dajala prostor in jo celo reproducirala s homofobnimi in transfobnimi izjavami,” so še dodali za N1 in izrazili pričakovanje, da bo nova vlada v praksi udejanjila svojo predvolilno pripravljenost naslavljanja LGBTIQ+ potreb in ukrepala proti tovrstnemu sovraštvu. 

Podoben incident se je zgodil tudi v Slovenj Gradcu, kjer je preteklo soboto potekala Koroška parada. 

V tovrstnih napadih vidijo dodaten dokaz, da so Parade ponosa izjemnega pomena. “V soboto bomo zato korakale_i še bolj pogumno in bolj ponosno. S posledicami prejšnje vlade pa se bomo LGBTIQ+ osebe in druge ranljive skupine spopadale še dolgo,” so še dodali. 

Novo na Metroplay: Aljoša Bagola in Matej Šarc│1, 2, 3 ... bis! Podkast Slovenske filharmonije