Uredništvo | 17. 10. 2024, 20:00

Nista iz zlata, sta pa dragi kot žafran: znano ozadje avantgardnih hišic pred parlamentom (FOTO)

Borut Živulović/Bobo

Pred parlamentom je mimoidoče presenetila nova hiška. 

Pred parlamentom sta se nedavno pojavili dve novi stražarski hišici, ki sta takoj pritegnili pozornost mimoidočih. Modernizirane hišice so bile zasnovane z mislijo na funkcionalnost in udobje. Tako prebivalce kot turiste je presenetila njihova sodobna estetika. 

Policisti v Ljubljani so tako prejeli drugo od petih novih stražarskih hišic, postavljeno ob državnem zboru v Šubičevi ulici. Prva hišica je bila pred vlado postavljena že lani. V prihodnje bodo postavili še tri hišice ob uradu predsednika republike, notranjem ministrstvu in ambasadi ZDA, poroča Večer. 

Skupna cena investicije za stražarnice znaša skoraj 450 tisoč evrov, od tega stanejo hišice slabih 300 tisoč evrov brez DDV. Cena dostave in postavitve znaša dodatnih 67 tisoč evrov brez DDV. Kljub visoki investiciji pa hiški predstavljata pomembno pridobitev za varnost policistov pred parlamentom.

Uredništvo Metropolitan

Na notranjem ministrstvu so za Večer pojasnili, da bodo prenovljene stražarnice enake na vseh lokacijah, razlika bo le v nadstrešku.

Opremljene so z električnim radiatorjem, klimatsko napravo, sedežem in omaricami, kar bo zagotavljalo zaščito policistov pred vremenskimi vplivi in omogočilo varno hrambo hrane. 

Vse kovinske stražarske hišice v beli oziroma bež barvi bodo postavljene do leta 2027. Cena projekta se lahko spremeni zaradi inflacije, pri čemer se usklajuje, ko kumulativna sprememba cen življenjskih potrebščin preseže štiri odstotke. Usklajevanje lahko znaša največ 80 odstotkov inflacije.

Od podpisa pogodbe med ministrstvom za notranje zadeve in podjetjem KIG 5. maja lani se cena projekta zaenkrat ni spremenila, poroča Večer. 

Po informacijah novinarjev Financ je stražarska hišica pred parlamentom velika 2,4 kvadratna metra

Nekateri policisti, ki uporabljajo nove stražarske hišice, so nad njimi navdušeni, medtem ko drugi menijo, da so bile stare boljše. Poudarjajo, da hišica koristi za ogrevanje pozimi in hlajenje poleti, predvsem pri dolgotrajnih izmenah.

Kritizirajo dostopnost zgornjih omar in neudobne sedeže, vendar se strinjajo, da je bolje imeti vsaj nekaj zaščite pred vremenom, saj prej pred vlado niso imeli možnosti, da bi se usedli. Ena izmed prednosti nove hišice je tudi ogrevanje in klimatska naprava, poroča Večer. 

Novo na Metroplay: Zmagovalec MasterChefa Luka Pangos iskreno o ozadju kuharskega tekmovanja