N. V. | 29. 1. 2023, 20:27

Pazljivo v visokogorju: ta konec tedna več Slovencev reševali s helikopterjem

Policijska uprava Kranj

V gorah so zahtevne zimske razmere, te pa očitno ne ustavijo najbolj pogumnih. Nekateri so se na žalost ujeli v snežne pasti.

V gorah se je ta konec tedna zaradi nesreč zvrstilo več helikopterskih reševanj. Tri reševanja je opravila Letalska policijska enota z dežurno ekipo za helikoptersko reševanje v gorah, še eno pa je zaradi zasedenosti policijskega helikopterja z reševanjem opravila tudi reševalna ekipa s posadko helikopterja Slovenske vojske.

Policijska uprava Kranj
  • V soboto je policijski helikopter z ekipo za reševanje in gorskimi reševalci najprej pomagal pohodniku z zdravstvenimi težavami v Blejski koči v Krnici.
  • Zjutraj je pri Domu pri izviru Završnice reševal moškega s poškodovano nogo,
  • dopoldan pa je z gorskimi reševalci opravil še težje reševanje turne smučarke na območju Rateč. Smučarka je pri spustu z območja Male Ponce z glavo trčila v večjo skalo in poškodovana obležala. Bila je ustrezno opremljena. Smučala je z manjšo skupino, ki ji je z gorskimi reševalci tudi nudila prvo pomoč.
  • Med reševanjem turne smučarke pa se je začelo še reševanje obolelega pohodnika na Ptičjem vrhu nad Planino pod Golico. V dogodku so posredovali jeseniški gorski reševalci in dežurna ekipa HNMP Brnik s helikopterjem Slovenske vojske.

Vsi oboleli in poškodovani so bili prepeljani v zdravstvene ustanove, so sporočili policisti.

Pazljivo v visokogorju

Policisti Policijske uprave Kranj opozarjajo na zahtevne zimske razmere v gorah, veliko snežnih pasti in na nizke temperature. Zaradi razmer je povečana nevarnost za nesreče in snežne plazove. Previdno tudi na smučiščih, ki bodo v naslednjih dveh tednih množično obiskana.

Novo na Metroplay: Aljoša Bagola in Matej Šarc│1, 2, 3 ... bis! Podkast Slovenske filharmonije