N. Vo. | 31. 7. 2024, 10:30

Dramatične razmere v zdravstvu: bodo novorojenčki sploh še lahko dobili svojega pediatra?

Profimedia

Starši novorojenčkov in predšolskih otrok v Ljubljani se soočajo z vse večjimi težavami pri iskanju prostega pediatra, ki bi bil pripravljen vpisati njihove otroke.

Zdravstveni dom Ljubljana namreč poroča, da trenutno ni prostih pediatričnih mest, razen v nekaj ambulantah, ki zdravijo šolske otroke, piše Dnevnik. Čeprav so se v preteklosti starši v takšnih primerih lahko obrnili na bližnje zasebne pediatre s koncesijo, so zdaj zasedeni tudi ti.

Težava je postala še bolj pereča, ker sta se letos v Ljubljani upokojili dve pediatrinji, zaposlili pa so dve novi, ki sta ravnokar zaključili specializacijo. Kljub temu to ni zadostovalo, da bi se pokrilo vse potrebe po pediatrični oskrbi. Nekateri pediatri sicer še sprejemajo novorojenčke, vendar le, če že zdravijo njihove starejše sorojence, poroča Dnevnik.

Profimedia

Kateri pediatri še sprejemajo nove paciente, pa je vprašanje, na katerega različni viri odgovarjajo različno, kar v trenutnih razmerah povzroča še večjo zmedo. Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS) opozarja, da ni pravne podlage za zavračanje predšolskih otrok pri pediatrih, ki so specializirani za šolsko medicino. Dnevnik še poroča, da staršem, ki so zavrnjeni, svetujejo, naj zahtevajo pisno pojasnilo in se po potrebi pritožijo.

Težave z iskanjem pediatrov niso omejene le na Ljubljano, ampak so se razširile tudi na okoliške kraje. Po zadnjih podatkih ZZZS je konec junija po Sloveniji sicer še vedno prostih 65 timov pediatrov, vendar so ti neenakomerno porazdeljeni, kar pomeni, da v nekaterih krajih ostaja dostop do pediatrične oskrbe otežen. ZZZS zato predlaga povečanje števila specializacij za pediatrijo in kot začasno rešitev predlaga vključevanje upokojenih zdravnikov.