23. 5. 2022, 07:02

Pester teden na političnem parketu: Robert Golob bo pospešil postopek

Bobo

Teče že drugi del formalnih procesov oblikovanja nove vlade, ki se nam lahko obeta že konec tega tedna. 

Potem ko so v strankah Levica in SD potrdili koalicijsko pogodbo ter ministrske kandidate strank in tako prižgali zeleno luč za vstop v vlado Roberta Goloba, se pri predsedniku republike Borutu Pahorju začenjajo posvetovanja o Golobovi potrditvi za mandatarja.

Za potrditev mandatarja koalicija potrebuje vsaj 46 poslanskih glasov, ta pa lahko trenutno računa na 55 glasov. 

V torek bodo vodje strank nove koalicije – Gibanje Svoboda, SD in Levica – tudi uradno podpisali koalicijsko pogodbo. 

Bobo

V sredo bodo odločali o izvolitvi mandatarja 

Če bo to postal Robert Golob, bo koalicija na glasovanju za njegovo izvolitev morala zbrati vsaj 46 poslanskih glasov. Zaradi razmerja moči v državnem zboru se Golobu obeta 55 glasov podpore.

Golob že napoveduje, da bo takoj po potrditvi predlagal ministrske kandidate, ti pa se bodo predstavili pred pristojnimi delovnimi telesi. Po informacijah N1 naj bi se prva zaslišanja ministrov začela že v petek. 

Ko bo mandatar izvoljen, mora v 15 dneh od izvolitve predlagati kandidate za ministre, ki se bodo predstavili pred pristojnimi delovnimi telesi v DZ, ti pa bodo podali mnenje o kandidatih. Ko bo imenovanih več kot dve tretjini ministrov, se bo mandat vlade tudi uradno začel.

Po besedah Roberta Goloba bo kljub vložitvi pobude za razpis posvetovalnega referenduma o novem zakonu o vladi, ki ga je vložila SDS, vlada imenovana 3. junija.

Novo na Metroplay: Aljoša Bagola in Matej Šarc│1, 2, 3 ... bis! Podkast Slovenske filharmonije