N. V. | 16. 9. 2022, 20:18

Pester začetek avanture pohodnikov, ki so se peš odpravili iz Mozirja na Krvavec

Facebook/HIGHLANDER Slovenia

Vsak pohodniški preizkus zahteva mero trme in požrtvovalnosti. Ta podvig, na katerega se je podalo 68 pohodnikov, pa je še posebej edinstven, ker pohodnike že dva dni pere dež.

HIGHLANDER Adventure of a Lifetime je globalna serija pohodniških dogodkov na dolge razdalje. "To ni dirka. Želimo, da naši udeleženci prehodijo svoj pohod v svojem tempu," so zapisali na spletni strani dogodka. Vsak udeleženec, ki pride na cilj v petih dneh, prejme značko 'finišerja' in status HIGHLANDER.

Udeleženci med to netekmovalno preizkušnjo s seboj nosijo vse potrebščine za hojo in spanje na prostem, organizatorji pa poskrbijo, da nise lačni in žejni ter za nekaj dobre družbe. 

Na pot za status HIGHLANDERJA so se zdaj podali tudi Slovenci. No ja, ne samo Slovenci. Po Sloveniji so se odločili sprehoditi tudi Hrvati, Srbi, Nizozemci in Avstrijci.

Pred njimi so še trije dnevi, mi pa smo preverili, kako jim gre na poti. Iz Mozirja je v sredo dopoldan sicer štartalo 68 pohodnikov. Koliko jih bo prišlo do cilja, bo znano v nedeljo ... 

Pester začetek poti

Štartali so v Mozirskem gaju, potem pa so se udeleženci podali na pot proti Goltem in naprej proti Smrekovcu, kjer so dan zaključili s predavanjem o vulkanu, ki je pred dobrimi 23 miljoni let bruhal na območju Smrekovca. 

V prvem dnevu so prehodili 20 kilometrov, naredili 1700 metrov vzpona ter 679 metrov spusta.

V videoposnetku, ki so ga objavili na Facebooku, je videti, da so si udeleženci na poti sami nabrali hrano (gobe). Iznajdljivost ne pozna meja in skrbi, da v naravi ne bi preživeli, ni. 

Nagaja jim vreme

Na vsakem preizkusu HIGHLANDER so odstopanja, ta pa je še posebej edinstven, ker pohodnike že dva dni pere dež.

Vremenska situacija torej ni najboljša, a to ne ustavil avanturističnih pohodnikov. Kljub deževnemu jutru so se napotili v smeri Raduhe. "Bil je dan za dežni plašč in čeprav sama pot ni bila zelo težka, je imel vsak svoje bitke z dežjem, žulji in svojimi mislimi," so zapisali na Facebooku.

A za vsakim dežjem pride sonce – in sredi dneva je posijalo sonce tudi v Planinski koči Loka. Nato so se odpravili do znamenite Snežne jame, jame, ki se nahaja na najvišji nadmorski višini v Sloveniji in je tudi ena najvišje ležečih v Evropi.

Novo na Metroplay: "Kar naenkrat se liki začnejo obnašati po svoje" | Tadej Golob o pisanju kriminalk