L. PA. | 7. 6. 2024, 12:28

Nenavadno Petrolovo sporočilo: kaj imajo pri sporu z državo kupci?

Bobo

Pri Petrolu so se za kampanjo med drugim odločili, ker želijo potrošnikom pojasniti, kako je strukturirana cena goriva, ter odpraviti zmotno prepričanje, da so visoke cene goriva posledica visokih marž Petrola.

Cene goriva so v Sloveniji trenutno regulirane, vendar to sproža izjemno nezadovoljstvo med naftnimi podjetji, ki trdijo, da zaradi tega na leto izgubijo več sto milijonov evrov.

Pri Petrolu so se odločili v ta spor vključiti tudi kupce goriva, saj ob vsakem točenju na računu prejmejo zapis, na katerem je navedeno, da so "52 % vašega zneska za goriva dajatve državi. Lani ste za dajatve plačali 33 % manj. Od litra natočenega goriva država prejme 0,80 evra, Petrol pa 0, 079 evra."

Sporočilo smo tudi na Metropolitanu prejeli od kupca, ki je presenečen nad tako neposrednim načinom komuniciranja. Poteza oziroma kampanja se mu zdi nepotrebna, zato smo se na Petrol obrnili z vprašanjem, zakaj so se odločili zanjo: gre za tiho vojno z državo?

Metropolitan


 

Želijo spremembo regulacije

"Cilj kampanje je večplasten," so nam sporočili s Petrola. Kot prvo želijo potrošnikom pojasniti, kako je strukturirana cena goriva, ter odpraviti zmotno prepričanje, da so visoke cene goriva posledica visokih marž Petrola.

"Pojasniti želimo tudi, zakaj trenutna uredba o oblikovanju cen nekaterih naftnih derivatov v Sloveniji ni ustrezna in kdo oz. kaj ima na končno ceno goriva največji vpliv," nadaljujejo.

Z zapisom opozarjajo tudi na potrebo po spremembi regulacije, ki določa marže na naftne derivate na nesorazmerno nizko raven, ki je najnižja v Evropski uniji.

Morda vas zanima tudi:

"To nam kot skupini Petrol povzroča resne izzive pri vzdržnem poslovanju in posledično močno otežuje našo sposobnost izpolnjevanja strateških ciljev in investiranja v razvojne projekte zelene energetske tranzicije," so se pritožili. Zaradi tega so konec leta 2022 že napovedali tožbo zoper državo.

Kampanji so namenili tudi poseben zavihek na svoji spletni strani, naslovljen Kdo prejme koliko od enega litra goriva? V daljšem zapisu še enkrat poudarijo, da je ključni razlog za višanje cen goriv v resnici višanje davkov, ki jih moramo plačevati državi, Petrol pa pri tem naj ne bi imel veliko vpliva. 

"52 % plačanega zneska v obliki dajatev prejme država. To pomeni, da Republika Slovenija od enega litra bencina trenutno dobi 0,805 €, kar 33 % več kot v 2023.  Preostalih 43 % predstavlja nabavno vrednost oz. ceno, po kateri Petrol kot trgovec kupuje bencin na trgu. V Petrolu, po drugi strani, od prodaje litra goriva prejmemo zgolj 5 %, kar je 0,079 € – 20 % manj kot lani. Vseeno pa mora ta znesek pokriti vse plače zaposlenih, stroške logistike, vzdrževanje bencinskih servisov, družbeno odgovorne aktivnosti in investicije v projekte, ki v regiji pomagajo k zelenemu prehodu," zaključujejo.