R.S. | 26. 8. 2024, 12:46

Ljubljančani na robu obupa: "Za stanovalce je postalo neznosno"

Facebook/Pivnica Lajbah

Tokrat je na udaru pivnica v središču Ljubljane. 

Prebivalci prestolnice se v poletnem času soočajo s številnimi težavami. Motijo jih predvsem turisti in neznosen hrup iz gostinskih lokalov. Pisali smo že o neolikanih turistih, ki prihajajo v velikih skupinah, hrupnih turističnih avtobusih in gostincih, ki z ozvočenjem motijo Ljubljančane.

Zadnja pritožba se je na spletni platformi Pobude meščanov nanašala na hrup v Pivnici Lajbah, na Grudnovem nabrežju. "Glasna glasba iz zvočnikov in vpitje se vlečeta skozi ves dan in do druge, tretje ali četrte ure zjutraj. Na zunanjih površinah. Obrat ni registriran kot nočni lokal. Obratuje do 24. ure. Za stanovalce je postalo neznosno, saj se kljub zaprtim oknom ne da spati niti med delovnim tednom. Niti TV-ja v lastnem stanovanju ne slišiš na normalni jakosti," je zapisal Ljubljančan. "Na koga se obrniti, policija ne ukrepa, inšpektorjev ponoči ni," se sprašuje meščan. 

Facebook/Pivnica Lajbah

Kaj mu je odgovorila ljubljanska občina? 

Mestna občina Ljubljana je meščanu odgovorila dan pozneje. "Subjektom, ki opravljajo gostinsko dejavnost, se obratovalni časi gostinskih obratov potrdijo na podlagi meril, ki so določeni v Pravilniku o merilih za določitev obratovalnega časa gostinskih obratov in kmetij, na katerih se opravlja gostinska dejavnost, ki je bil sprejet na podlagi Zakona o gostinstvu in skladno z določili Odloka o merilih za določitev podaljšanega obratovalnega časa gostinskih obratov in kmetij, na katerih se opravlja gostinska dejavnost. Predmetni gostinski lokal ima potrjen obratovalni čas skladno z navedenimi predpisi."

Dodala je, da naj prijave zoper gostinca naslovi na druge pristojne organe. "Če gostinec krši potrjen obratovalni čas, je za nadzor pristojni Tržni inšpektorat RS, ki zoper kršitelja lahko prekrškovno ukrepa, kot to določa Zakon o gostinstvu. Če pa gostinec in gostje gostinskega obrata s svojim ravnanjem motijo mir in počitek občanov, gre za kršitev javnega reda in miru, za nadzor katerega je pristojna Policija, ki lahko zoper domnevnega kršitelja ukrepa skladno z določili Zakona o varstvu javnega reda in miru. Nadzor hrupa po Uredbi o mejnih vrednostih kazalcev hrupa v okolju izvaja Inšpektorat RS za okolje in energijo. Predlagamo, da prijavo zoper gostinca naslovite na zgoraj navedene pristojne organe."

Novo na Metroplay: "Praktično vse plačujem s telefonom ali uro!" | Aleš Petejan, Mastercard Slovenija