T. R. | 14. 10. 2024, 14:10

Slovenka plezala v Gradiški Turi: po grozljivem srečanju končala v kliničnem centru

GRS Tolmin

Plezalko je napadla kača. Gorska reševalna služba jo je odpeljala v klinični center. 

Pred kratkim smo poročali o primeru, ko je v Iškem Vintgarju plezalec doživel hudo nesrečo: ugriznil ga je modras. Posledice so bile pretresljive: po ugrizu je namreč doživel hude bolečine ter podkožne krvavitve. Njegovo stanje se je po zdravljenju s protistrupom v Univerzitetnem kliničnem centru Ljubljana izboljšalo. 

Tokrat Gorska reševalna služba poroča o novem primeru napada kače. 12. oktobra je namreč Gorska reševalna služba reševala še eno osebo v Gradiški Turi, v smeri Južni raz. Tudi tokrat je plezalko nekje na polovici smeri med plezanjem pičila kača. Iz smeri je plezalko pobrala ekipa z Brnika s helikopterjem Slovenske vojske.

Zaradi slabosti so jo hitro odpeljali v klinični center. Ob tem so izpostavili: "Splezali smo do soplezalke in poskrbeli, da je varno sestopila iz smeri." 

Kot so dejali, so v teh dneh v stenah v okolici Gradiške Ture dobre razmere za plezanje, zato opozarjajo na previdnost, saj je še vedno dovolj toplo in v smereh še lahko srečamo kače. 

Kako ugotovimo, ali je kača strupena? 

Kaj lahko storimo, če pride do neljubega srečanja s kačo? Najprej je treba ugotoviti, ali je kača strupena ali ne. V nasprotju z nestrupenimi, imajo strupene trikotno glavo in ozke eliptične oči.

Strokovnjaki svetujejo, da ob srečanju s kačo storimo eno stvar - ker kače namreč lahko čutijo tresenje tal in tresljajev ne marajo, lahko z nogo močno udarimo ob tla in kača se bo oddaljila sama. 

Novo na Metroplay: Z Manco Trampuš o ustvarjanju s Koala Voice in vlogi pojoče krave