K. Ž. | 30. 7. 2024, 11:15

Ljubljani preti nova grožnja, ki je (za zdaj) še pod nadzorom

Žiga Živulović jr. /BOBO

Zaradi deratizacije je že od začetka zaprt ljubljanski Miklošičev park, a nevarnost, da se podgane razširijo še drugam, še ostaja.

V začetku junija so pristojni zaradi podgan in posledično zaradi deratizacije zaprli Miklošičev park. Deratizacija bo po informacijah Mestne občine Ljubljana potekala v treh sklopih, ki si sledijo v tritedenskem zaporedju. Zaradi tega bo park zaprt vse skupaj devet tednov. 

Po pregledu območja pa so na MOL ugotovili, da je prisotnost podgan moč pripisati tudi ljudem, ki prostoživečim živalim mečejo hrano. Prav tako pa imajo podgane dostop do smetnjaka oziroma smeti, poroča MMC. 

Deratizacija Miklošičevega parka leta 2022.

Deratizacija Miklošičevega parka leta 2022.

Žiga Živulović jr. /BOBO

"V Miklošičevem parku in okolici je ponovno prišlo do pojava večjega števila podgan. Prejeli smo veliko število pobud občanov in okoliških prebivalcev, zato smo na začetku junija pristopili k izvedbi ukrepov za izboljšanje razmer. Ob vsakem sporočilu oziroma pobudi občanov glede pojava podgan obvestimo pristojno službo na JP Voka Snaga, ki opravi pregled in po potrebi izvede deratizacijo javnih kanalizacijskih vodov. Deratizacija internih vodov (interna kanalizacija poteka od objektov do priklopa na javni kanal) pa je obveznost stanovalcev oziroma upravljavcev zgradb, kot to nalaga zakon o nalezljivih boleznih," so še pojasnili na občini.

Deratizacijo izvajajo s parafinskimi vabami z aktivno substanco, ki se postavijo v deratizacijske bokse in v odprtine, kjer so glodavci. 

Kako je pa drugod po Ljubljani? 

Nacionalni laboratorij za zdravje, okolje in hrano (NLZOH) medtem miri, da drugi predeli Ljubljane in parki trenutno niso ogroženi. "Če bi bila povečana prisotnost glodavcev, bi to lahko bil resen zdravstveni problem, vendar se z izvajanjem sistematskih in rednih deratizacij populacija glodavcev na tak način zatira. V Ljubljani situacija ni takšna, prav tako pa trenutno niso ogroženi drugi parki," so zatrdili za MMC. 

Medtem pa na MOL svarijo, da tudi z lastnimi dejanji pripomoremo k večanju podganje populacije. Kot je pojasnila vodja oddelka MOL za gospodarske dejavnosti in promet Maja Žitnik, je nujno, da hrane ne mečemo v stranišča ali odtoke oziroma da ne hranimo živali na javnih površinah, saj tako pripomoremo k večanju populacije. "Istočasno naj doma v stranišče ne mečejo hrane oziroma ne puščajo kjerkoli ostankov hrane, ne v stranišče, ne v kanalizacijo, ne v jaške, kajti s tem na neki način vabijo podgane, ki se potem množično razmnožujejo," pa je pozval direktor ljubljanske Snage.

Novo na Metroplay: "Bil sem že na meji, ampak sem speljal do konca" | Andrej Škufca