18. 7. 2024, 10:36 | Vir: STA

Znano slovensko podjetje ima težave: milijonska škoda, zastali projekti in grožnja selitve (kaj pa zaposleni?)

Bisol

Pravijo, da je za njihove tegobe kriva tudi država ...

Avgustovska ujma je močno zarezala v lansko poslovanje izdelovalca fotovoltaičnih panelov Bisol. Prihodki od prodaje so tako nazadovali za nekaj nad 40 odstotkov na 56,8 milijona evrov, čisti dobiček pa je bil z 1,4 milijona evrov za skoraj 90 odstotkov nižji kot v 2022, je za STA povedal predsednik uprave Bisola Uroš Merc.

Merc se je ob tem znova obregnil ob po njegovem prepričanju neustrezno državno upravljanje z vodotoki. Če bi država z ustreznim načrtovanjem uspela zadržati reko Savinjo znotraj njene struge, bi desetletne stroške vzdrževanja pokrila že zgolj z enim plačilom davka na dohodek pravnih oseb, je ocenil.

Dejal je tudi, da je ujma, ki jim je po njegovih besedah povzročila več kot 60 milijonov evrov škode, vplivala na srednjeročen razvoj podjetja, saj so po eni strani izgubili precej časa, po drugi strani pa tudi sredstva, ki bi jih lahko vložili v razvoj. Na vprašanje, ali so uspeli sanirati vse posledice ujme, je Merc odgovoril, da je zaradi več desetletij trajajočega zanemarjanja rečne struge v bližini njihove proizvodnje in neodstranjenih naplavin trenutna poplavna ogroženost celo višja kot pred lanskim avgustom.

Ker zakonodaja posameznikom prepoveduje urejanje rek, lokacija v bližini sedeža skupine Bisol pa za sanacijo ni predvidena vse do leta 2028, so zdaj po Bisolovih navedbah v zelo slabem položaju in njihovo poslovanje ostaja ogroženo. Trenutno se zdi, da je edina možnost selitev na drugo lokacijo, kar pomeni za Bisol 30 milijonov evrov dodatnih naložb, pravi Merc. Po njegovih besedah se je proizvodni proces po poplavah za tri mesece in pol v celoti ustavil. Nato so postopoma začeli delovati najprej s tretjinsko zmogljivostjo in nato prešli na polno poslovanje. Še danes imajo težave z doseganjem produktivnosti, saj se poplavljeni stroji kvarijo, rezervni deli zanje pa imajo dolge dobavne roke.

"Na strojih odpovedujejo komponente, ki se sicer načeloma ne kvarijo. V številnih primerih smo se odločili za nakup novih strojev, zaradi česar smo delno celo povečali skupne proizvodne zmogljivosti, vendar jih zaradi težav v celotnem proizvodnem procesu in omejene produktivnosti še ne moremo v celoti izkoristiti. Kljub temu smo v zadnjem letu postali največji evropski proizvajalec solarnih panelov in smo do konca leta razprodani," je dejal Merc.

Pojasnil je, da so na ministrstvo za gospodarstvo, turizem in šport lahko prijavili 27,5 milijona evrov škode, saj sofinanciranje zajema zgolj zalogo, stroje in opremo ter delni izpad prihodkov. Celotne škode ni bilo mogoče prijaviti, sofinanciranje pa znaša zgolj 45 odstotkov nastale škode. Glede na to, da za reke ne smejo skrbeti sami, se jim zdi tako nizka odškodnina neustrezna, meni Merc.

Do sedaj pa so skupaj s predujmi prejeli izplačanih manj kot 10 milijonov evrov. Če ne bi bili tako finančno stabilni in z oblikovanimi ustreznimi rezervami, bi to veliko težje prenesli, je ocenil. Dodal je, da jim zaradi ujme ni bilo treba zmanjševati števila zaposlenih. Glede letošnjih načrtov je Merc izpostavil, da bodo še naprej trdno delali in utrjevali tržni položaj, ki jo ustvarjajo že 20 let.

Bisol je namreč, tako Merc, blagovna znamka, znana po vsem svetu. V teku je več velikih naložb, od novih proizvodnih prostorov, lastnih naložb v sončne elektrarne in hranilnike električne energije, do programa trgovanja in veleprodaje električne energije, s katerim so začeli v zadnjem letu dni in v katerem vidijo velik potencial.

Novo na Metroplay: Ninna Kozorog prekinila molk | N1 podkast s Suzano Lovec