T. R. K. | 29. 5. 2024, 09:55

Pojavila se je Facebook stran, ki ponuja prenosnike za 2 evra: je predobro, da bi bilo res?

Profimedia

Pojavila se je lažna Facebook stran, kjer prodajajo prenosnike za 2 evra. 

Poleg številnih lažnih trgovin, ki se pojavljajo na spletu, v zadnjem času prevaranti svoje žrtve vse pogosteje iščejo s pomočjo lažnih oglasov na družbenih omrežjih, pa tudi s pomočjo lažnih Facebook strani. Na nacionalnem odzivnem centru za kibernetsko varnost SI-CERT so tako nedavno opozorili, da v zadnjih letih beležijo porast lažnih strani, ki se izdajajo za podjetja, je poročal STA.

Pred takšno stranjo je pred nekaj tedni opozorilo tudi podjetje Big Bang Slovenija. Ustvarjeni so bili namreč lažni računi, ki so ponujali Marshall zvočnike po ceni treh evrov. Prosili so, da naj na take objave ne klikajo, saj je šlo za prevaro in uporabnike prosili, da take profile prijavijo. 

Ponujajo prenosnike za 2 evra

Tokrat se je ponovno pojavila lažna Facebook stran, kjer obljubljajo prenosnike za 2 evra. Kakšni pa so koraki prevare? Najprej goljufi pod sponzorirano objavo dodajo povezavo za nakup, klik vas nato preusmeri na lažno stran, ki slabo kopira podobne trgovine Big Bang Slovenija, nato pa morate odgovoriti na tri vprašanja in odpreti darilno škatlo. 

Stran vas nato preusmeri na lažni plačilni obrazec, s pomočjo katerega dobijo podatke vaše kreditne kartice, telefonsko številko in naslov. Na koncu pa seveda zlorabijo račun, so prevaro pojasnili na Facebok strani Varni na internetu. 

V primeru, da naletite na lažne Facebook strani, je na voljo funkcija za prijavo takšnih lažnih profilov. K preprečevanju tovrstnih prevar sicer pomaga tudi izobraževanje uporabnikov, kako lahko prepoznaja strani, ki so lažne. 

Novo na Metroplay: Zmagovalec MasterChefa Luka Pangos iskreno o ozadju kuharskega tekmovanja