19. 9. 2024, 17:25 | Vir: STA

Ministrstvo za notranje zadeve bo vpoklicalo pomožne policiste

Žiga Živulovič jr. /BOBO

Pomožna policija bo na delu do 31. decembra. 

Vlada je na seji sklenila, da bodo zaradi nemotenega opravljanja nalog policije, ker je treba nadomestiti odsotnosti večjega števila aktivnih policistov, za opravljanje teh nalog do 31. decembra vpoklicali pomožne policiste, so sporočili z ministrstva za notranje zadeve.

Sistem pomožne policije je namenjen popolnjevanju policijskih sil v obdobjih, ko je zaradi povečanih varnostnih obremenitev, varnostnih dogodkov večjih razsežnosti in kriznih razmer redne sestave policije treba popolniti za izvedbo nalog policije. Sistem pomožne policije je eden temeljnih mehanizmov zagotavljanja zadostnih in ustrezno usposobljenih resursov v primeru spopadanja s kompleksnejšimi varnostnimi izzivi, so zapisali.

Aleksandra Saša Prelesnik

Analizirani podatki vpoklicev pomožnih policistov v obdobju od 1. januarja do 30. junija 2024 po posameznih policijskih upravah kažejo, da je več kot polovica vpoklicanih pomožnih policistov na več policijskih upravah že opravila 15 dni službe v policiji ali več, kar znaša polovico zakonsko omejenih dni vpoklicev. Vlada bo vpoklicala pomožno policijo za daljše obdobje, s katerim se lahko preseže zakonsko določena omejitev vpoklica pomožnih policistov na 30 dni.

Policija bo v drugi polovici leta pomožne policiste med drugim vključevala v skupne oblike dela na notranjih mejah, v t. i. mešane patrulje, obvladovanje kršitev in kriminalitete na varnostno obremenjenih območjih, delo na območjih večetničnih skupnosti in obvladovanje večjega števila športnih in drugih večjih prireditev, so še sporočili z ministrstva.

Novo na Metroplay: "Če bi ljudje vedeli, kakšno je to mučenje, koliko je solz in trpljenja …" | Sara Isaković