R.S. | 11. 9. 2024, 07:00

Ljubljana velja za eno najvarnejših mest, a kriminala je tam največ

Profimedia

Število kaznivih dejanj v prestolnici predstavlja približno tretjino vseh obravnavanih kaznivih dejanj v Sloveniji. 

Ljubljana že vrsto let spada med najbolj varna mesta v Evropi. Po informacijah spletne strani Numbeo sta v Evropi varnejša zgolj München in Haag. Kljub temu pa je v prestolnici Slovenije več kriminala kot drugod po državi, saj je kriminaliteta tesno povezana z gostoto poseljenosti območja. 

"V urbanih okoljih prihaja do večje zgostitve prebivalcev, večje fluktuacije ljudi (turisti, dnevni migranti ...) in več priložnosti (trgovski centri, večja podjetja ...), ki vplivajo na večji obseg kriminalitete v primerjavi z drugimi okolji. Približno 90 odstotkov vse kriminalitete je zaznane v mestnih okoljih v Sloveniji," za Metropolitan povejo ljubljanski policisti. 

Žiga Živulovič jr./Bobo

Več ali manj kaznivih dejanj kot v preteklosti?

Stanje in trend kriminalitete se v Ljubljani ne povečujeta in sta primerljiva oziroma celo manjša kot v predkoronskem času, ko so policisti na splošno beležili manj kaznivih dejanj. Največ je premoženjske kriminalitete, predvsem različnih oblik kaznivih dejanj navadnih tatvin.

Zgovorno je dejstvo, da so policisti v prvih devetih mesecih letošnjega leta na območju Mestne občine Ljubljana obravnavali skupno za 2,6 odstotka manj kaznivih dejanj v primerjavi z enakim obdobjem lani. Več kot 40 odstotkov kaznivih dejanj na območju Ljubljane je uspešno preiskanih. 

Profimedia

Ustanovljena posebna delovna skupina policistov

Na delo policistov v zadnjem času vplivajo povečane migracije vseh vrst in povečani prometni tokovi. Posledično je bila na območju Policijske uprave Ljubljana ustanovljena posebna delovna skupina policistov, s katero zagotavljajo večjo prisotnost na terenu in hitrejšo odzivnost. Policiste delovne skupine na kriminalna žarišča usmerjajo na podlagi izdelanih analiz in sprotnega spremljanja gibanja kriminalitete. 

Na varnostne dogodke se policisti takoj odzovejo in na vseh kritičnih delih mesta kot tudi drugod, kjer se pojavi varnostna problematika, zagotavljajo javno varnost bodisi s stalnimi poostrenimi nadzori bodisi z usmerjeno prisotnostjo policistov z različnimi oblikami dela (civilne patrulje, patrulje policistov konjenikov, vodnikov službenih psov itd.). Več takšnih nadzorov opravljajo v nočnem času, ob zapiralnih časih nočnih lokalov in na mestih, kjer je pričakovati večje število ljudi. Pri tem sodelujejo z drugimi policijskimi upravami in izkoriščajo tudi kader pomožne policije. 

Žiga Živulovič jr. /BOBO

"Kljub novim izzivom Policija s spremenjenimi oblikami dela in tesnim sodelovanjem z lokalnimi skupnostmi še vedno uspešno zagotavlja visoko stopnjo varnosti, kar navsezadnje kažejo tudi mednarodne raziskave, ki Slovenijo uvrščajo med miroljubnejše države in Ljubljano med varnejše prestolnice," zagotavljajo ljubljanski policisti. 

Novo na Metroplay: Ninna Kozorog prekinila molk | N1 podkast s Suzano Lovec