R.S. | 21. 10. 2024, 19:31

Odlomila se je velika skala: znane podrobnosti nesreče, v kateri so bili poškodovani trije policisti

Bobo

Nesreča se je zgodila med usposabljanjem policistov. 

Nekaj pred 13. uro se je na zahtevni poti, ki poteka po mejni črti med Slovenijo in Avstrijo, nad Zelenico zgodila nesreča, v kateri sta bila poškodovana dva policista in policistka Gorske policijske enote. Dogodek se je zgodil med načrtovano vajo prečkanja grebena.

Potek dogodkov

Ob zaključku vzpona (imenovanem Na možeh), kjer pot poteka skozi skalno grapo, se je nad policisti odlomila večja skala (velikosti približno 80x70x40 centimetrov). Skala je zadela policistko, ki je bila takrat približno 10 metrov nižje v grapi in policista, ki je bil pod njo. Oba sta bila poškodovana in so ju s helikopterjem prepeljali v Univerzitetni klinični center (UKC) Ljubljana.

Odlomila se je velika skala: znane podrobnosti nesreče, v kateri so bili poškodovani trije policisti
Policija

Tretji policist, ki je bil takrat na vstopu v grapo, se je pravočasno umaknil, vendar ga je kamen zadel v predel obraza. Policist je lažje poškodovan. V bližini sta bila še druga dva policista, ki sta se uspela pravočasno umakniti in sta ostala nepoškodovana.

Prve okoliščine kažejo, da gre  za nesrečo zaradi objektivnih okoliščin, natančneje zaradi odloma skale. Z zbiranjem obvestil in preverjanjem okoliščin dogodka policisti še nadaljujejo.

Pomagala avstrijska in slovenska helikopterska ekipa

Za reševanje so bile zaradi zahtevnosti terena in potrebe po nujni pomoči vključene avstrijska in slovenska helikopterska ekipa. Dva poškodovana policista sta do Zelenice prepeljala avstrijska reševalna  helikopterja, tretjega pa helikopter slovenske policije. Po zdravniški oskrbi bodo vsi odšli v domačo oskrbo. 

Vaje v gorah za pripadnike gorske enote slovenske policije so nujno potrebne, saj gre za enoto, ki izvaja reševanja in naloge z najvišjo stopnjo tveganja v gorah. Pripadniki te enote so bili med drugim aktivno vključeni tudi v lanskoletne poplave in so del stalne dežurne ekipe za helikoptersko reševanje v gorah.

Novo na Metroplay: Luka Mesec o sedanjem delu vlade in dosežkih, ki bi jih izpostavil