R. K. | 14. 8. 2022, 08:25 | Vir: STA

Ponovno nas je stresel potres: kje so sunek najbolj čutili?

Profimedia

Žarišče potresa, ki so v večernih urah zaznali na Arso, je bilo vzhodno od Ljubljane.

Seizmografi državne mreže potresnih opazovalnic so v soboto ob 21.42 zabeležili šibek potresni sunek, magnitude 1,9. Po prvih podatkih je bilo žarišče potresa 51 kilometrov vzhodno od Ljubljane, v bližini Mokronoga.

Profimedia

Intenziteta potresa v širšem nadžariščnem območju ni presegla četrte stopnje po evropski potresni lestvici, potres pa so čutili prebivalci Mirne, Mokronoga, Trebnjega, Hrastja pri Mirni Peči in Hrastovice, so še sporočili iz Urada za seizmologijo na Agenciji RS za okolje.

Večina potresov v Sloveniji je blagih

Tla se sicer pri nas in v naši nesposredni okolici tresejo precej pogosto, a je večina potresov zelo blagih, z magnitudo pod 1. Tisti z magnitudo 2 ali več so redki. 

Profimedia

Najmočnejši potres, ki je kadarkoli prizadel območje Slovenije, se je zgodil davnega 26. marca 1511 na Idrjskem. Sunek je takrat dosegel magnitudo 7,9, zaradi potresa pa je umrlo med 12.000 in 15.000 ljudi.

Idrija je bila v potresu skoraj popolnoma porušena, sunki pa so med drugim močno poškodoval tudi škofjeloški grad in ljubljanske Križanke.

Bobo

Najhuje pred četrt stoletja

V dvajsetem stoletju je Slovenijo najhuje zatreslo 12. aprila 1998 v Zgornjem Posočju. Zgodilo se je v času velikonočnega kosila, ko je bila večina ljudi doma. Potres je imel magnitudo 5,6, zaradi moči pa so ga čutili po celi Sloveniji, pa tudi v nekaterih okoliških državah. Čeprav je bil potres uničojoč in je poškodoval več kot 4.000 stavb, smrtnih žrtev ni bilo. 

Novo na Metroplay: Aljoša Bagola in Matej Šarc│1, 2, 3 ... bis! Podkast Slovenske filharmonije