STA/Uredništvo | 18. 7. 2024, 16:35

Gašenje požara na Krasu otežuje burja: električno omrežje odklopljeno, v pripravljenosti je vojska, oglasil se je Robert Golob

Borut Živulović/Bobo

Gasilska intervencija na požarišču bo po pričakovanjih trajala več dni.

Po podatkih Zavoda RS za gozdove je požar, ki je dopoldne izbruhnil na območju Škrbine proti hribu Trstelj na Krasu, zajel okoli 120 hektarjev gozdnatih površin. Kot je danes v izjavi za medije v bližini požarišča povedal vodja intervencije Simon Vendramin, gre pravzaprav za dva požara, ki sta ločena, ne izključuje niti možnosti preskoka ognja.

Borut Živulović/Bobo

Intervencija bo trajala več dni

Vendramin je dejal, da so takoj po izbruhu požara aktivirali gasilce iz severnoprimorske in obalno-kraške regije, tako da je trenutno na terenu 70 enot z 200 gasilci. Poleg tega so aktivirane tudi druge službe zaščite in reševanja, kot so reševalci, civilna zaščita in policija.

Požar bodo skušali po njegovih besedah danes vsaj omejiti, čeprav je napovedana okrepljena burja. Ocenil je, da sama intervencija danes in v petek ne bo zaključena in da bo trajala še nekaj dni, saj bo potrebno na požarišču glede na razmere zagotavljati gasilsko stražo.

Ogenj gasita tudi novi letali air tractor, ki vodo za gašenje v dogovoru z italijanskimi gasilci zajemata iz morja v Tržaškem zalivu, je dodal Vendramin. Za pomoč pri koordinaciji zračnih sil imajo tudi helikopter Slovenske vojske, na požarišče pa prihajata še dva vojaška helikopterja.

Borut Živulović/Bobo

V pripravljenosti tudi slovenski vojaki

Ogenj je ogrožal tudi kočo na Trstelju in tamkajšnjo infrastrukturo. Med intervencijo so izvedli manjšo evakuacijo ovac, ki so bile na Trstelju. Lokalno elektro omrežje je izklopljeno, čakajo pa še na izklop meddržavnega elektro omrežja, pravi Vendramin.

Odklopljen je meddržavni 400-kilovoltni daljnovod Sredipolje - Divača, so pojasnili v regijskem štabu CZ za severno Primorsko. Kot so dodali, je gasilcem je uspelo obvarovati kočo na Trstelju ter oddajniški stolp.

Po besedah državnega sekretarja na ministrstvu za obrambo Damirja Črnčeca, ki je tudi prišel na požarišče, sta air tractorja pokazala, da lahko v kratkem času preprečita širjenje požara. Napovedal je, da bo Slovenska vojska zagotovila tudi logistično podporo aktivnostim na terenu. Danes bodo tako priskrbeli prve obroke hrane. Ostalo bodo sproti prilagajali, v pripravljenosti pa ima obrambno ministrstvo 100 vojakov.

Žiga Živulovič jr./Bobo

Poveljnik Civilne zaščite Srečko Šestan je dejal, da letali air tractor upravljata pilota iz Španije in Italije, saj bodo slovenski piloti za to usposobljeni prihodnje leto. Po njegovih besedah pričakujejo še en helikopter za gašenje, s policijo pa so nadomestili vse aktivnosti, ki jih pokriva Slovenska vojska.

Odvisno od razmer v naslednjih dneh bodo preverili, ali bo treba usposobiti še kakšen helikopter, je dodal Šestan.

Robert Golob bo obiskal požarišče

Na Instagramu se je medtem oglasil tudi predsednik vlade Robert Golob, ki je zapisal, da z zaskrbljenostjo spremlja nove požare na Krasu. "Danes se v Londonu udeležujem vrha Evropske politične skupnosti, a sem v rednem stiku s poveljnikom CZ Šestanom in DS Ministra za obrambo Črnčecem," je zapisal.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Robert Golob (@_robertgolob_)

"Odločitev za nakup letal Air Tractor se je izkazala za upravičeno, saj smo letošnje požare pričakali pripravljeni. Gašenje iz zraka se v primeru takšnih požarov, kot jih imamo v Sloveniji, izkazuje za ključno pomoč gasilcem na terenu," je dejal in napovedal, da si bo prizorišče požara jutri tudi ogledal.

Novo na Metroplay: Zmagovalec MasterChefa Luka Pangos iskreno o ozadju kuharskega tekmovanja