Uredništvo | 18. 7. 2024, 14:03

Na Krasu divjata dva ločena požara, v bližini gasilcev eksplodirala granata

Borut Živulovič/Bobo

Šlo naj bi za ločena požara, na lokaciji pa je prišlo tudi do eksplozije.

Kot smo že poročali, je dve leti po uničujočem požaru na Krasu na območju danes spet zagorelo. Požar se širi proti Trstelju, veliko težavo pa gasilcem povzroča močnejši veter, ki naj bi se po napovedih popoldne le še okrepil. Požar bi radi kljub vsemu danes vsaj omejili, intervencija pa bo trajala vsaj še nekaj dni.

Radio Robin je zdaj potrdil, da gre pravzaprav za dva ločena požara, kar je neuradno objavila že Televizija Slovenija. "Gre za obsežen požar, ki je po podatkih Zavoda za gozdove do 12. ure zajel približno 120 hektarjev gozdnih površin. Dejansko imamo dva požara, ki sta ločena, se pravi, mogoče je bil neki preskok, vrh samega Trstelja, okrog radijske infrastrukture in pa ozadje," je povedal Simon Vendramin, vodja intervencije. 

Požar z vodo iz Tržaškega zaliva gasita dve novi letali, air tractorja, na poti pa sta še dva helikopterja Slovenske vojske. Trenutno bližnja naselja niso ogrožena, z območja požarišča na Trstelju pa so na varno evakuirali trop ovac.

Eksplodirala tudi granata

Kot da situacija še ni dovolj dramatična, je v bližini gasilcev, na lokaciji v Lipi, po poročanju Radia Robin prišlo tudi do eksplozije. Eksplodirala je topovska granata kalibra 75 mm iz 1. svetovne vojne, gasilci so bili k sreči na varni razdalji.

"Eksplozija se je zgodila približno 150 metrov iz te razdalje, verjetno je eksplodirala 75-mm topovska granata, vendar bomo stanje ugotovili šele jutri, ko bomo naredili ogled, če bo sploh mogoče iti zraven," je povedal poveljnik državne enote za varstvo pred neeksplodiranimi ubojnimi sredstvi Darko Zonjič.

Novo na Metroplay: "Vsak od nas kdaj pogleda oglase, tudi sam jih. Vedno sem zgrožen nad cenami" | Simon Maljevac