K. Ž. | 18. 7. 2024, 10:56

Dve leti po uničujočem požaru na Krasu tam zopet zagorelo (na delu več gasilskih enot)

Neurje.si/Helena Črnilogar in Matias Demsar

Zgodovina se na žalost več kot očitno ponavlja.

Na Primorskem so nedavno razglasili veliko požarno ogroženost, že je zagorelo na Krasu. Zagorelo je na območju, kjer je pred dvema letoma ogromen požar opustošil goriški Kras, poroča 24ur.

Požar se trenutno širi proti Trstelju, veliko težavo pa gasilcem povzroča močnejši veter, ki naj bi se po napovedih popoldne le še okrepil. Kot poroča Uprava RS za zaščito in reševanje, je trenutno aktiviranih 45 gasilskih enot ter državna enota za gašenje iz zraka.

Po neuradnih informacijah Televizije Slovenije naj bi bil požar podtaknjen na dveh mestih, a uradnih potrditev še ni na voljo. V naravnem okolju je zagorelo pri naselju Šibelj v občini Komen. Aktivirana je bila tudi Državna enota za gašenje iz zraka.

Aktiviran državni načrt

Ob 10.34 je po poročanju MMC poveljnik Civilne zaščite Republike Slovenije Srečko Šestan aktiviral tudi Državni načrt zaščite in reševanja ob požaru v naravnem okolju. Poveljnik civilne zaščite za Notranjsko Sandi Curk pa je medtem pojasnil, da gre za širši požar nad Komnom v bližini naselja Škrbina v smeri proti Trstelju.

Zaradi omogočanja nemotenega dela intervencijskih služb je novogoriška policija v obe smeri zaprla tudi cesto Dornberk-Železna vrata-Trstelj. Promet bo tam omogočen le intervencijskim vozilom, navaja 24ur.

Velika požarna ogroženost je bila sicer razglašena za območje Istre, Krasa, Postojne, Pivke, Ilirske Bistrice, Vipavske doline, Goriške, Brd in Kanala.

Novo na Metroplay: Ninna Kozorog prekinila molk | N1 podkast s Suzano Lovec