R. K. | 9. 10. 2022, 08:37

Prebivalcem Sevnice bo navade spreminjala inovativna pridobitev

Bobo/mojeposavje.si/fotomontaža

Novost so v posavsem mestu postavili v sklopu projekta, h kateremu so pripomogla evropska sredstva.

Prebivalci Sevnice so se pred kratkim razveselili novosti, ki so jo postavili v njihovem mestu - dveh uličnih vodnih hišk. Praktično urbano opremo, ki ponuja brezplačno pitno vodo iz vodovodnega omrežja, so postavili na dveh lokacijajh, pri Osnovni šoli Sava Kladnika Sevnica in pri Športnem domu Sevnica.

Postavljeni vodni hiški funkcionirata kot polnilni postaji z vodo. Mimoidoči si lahko z osvežilno tekočino napolnijo embalažo, ki so jo prinesli zraven. Hiški, ki sta opramljeni tudi z navodili za uporabo, ponujata ohlajeno, prefiltrirano naravno ali gazirano vodo. Po natočeni količini se dotok vode avtomatično ustavi, uporabnik pa ga lahko zaustavi tudi ročno. Tudi, ko so zunanje temperature hladnejše, hiški delujeta nemoteno, poroča lokalni medij Mojeposavje.si.

mojeposavje.si

Postavili so ju s pomočjo sredstev EU

Hiški so postavili v sklopu projekta Digivoda, s katerim so želeli spremeniti navade prebivalcev pri uporabi sveže pitne vode.

Ob tem poudarjajo, kako pomembno je zaščititi dragocene vodne vire lokalnega okolja. Inovativni projekt je bil podprt s sredstvi Evropske unije za regionalni razvoj. V sklopu projekta so izvedli več aktivnosti, s katerimi so prispevali k ohranjanju vodnih virov ter promovirali uživanje vode iz vodovodnega omrežja. Vodni hiški sta del mreže javnih virov sveže pitne vode, za katere skrbi Komunala Sevnica, so še zapisali pri omenjenem mediju. 

Novo na Metroplay: Tomi Meglič o globoki ustvarjalnosti, otroštvu in očetovstvu