STA/M.P. | 17. 11. 2022, 18:11

Predčasno glasovanje: župan Leljak zanika domnevni incident v Radencih

Bobo

Po navedbah Gibanja Svoboda naj bi prišlo do hude kršitve volilne zakonodaje. Kaj naj bi se dogajalo?

Do hude kršitve volilne zakonodaje naj bi po navedbah Gibanja Svoboda prišlo s tem, ko naj bi župan in kandidat za vnovično izvolitev Roman Leljak vzel eno nežigosano glasovnico, jo obkrožil, objavil in pozneje raztrgal.

Leljak: "Gre za diskvalifikacijo mene kot protikandidata"

Kot je razvidno iz uradnega zaznamka občinske volilne komisije Občine Radenci, ki ga je ob sporočilu za javnost posredovalo Gibanje Svoboda, je Leljak v sredo okoli 13. ure prišel v pisarno tajnice volilne komisije Sabine Gutalj.

"Nepooblaščeno in nezakonito je iz kupa glasovnic vzel eno nežigosano glasovnico za župane, odšel v sosednjo pisarno ter na njej obkrožil svoje ime", so zapisali. 

Nežigosano glasovnico naj bi po njihovih besedah fotografiral, fotografijo objavil na družabnem omrežju ter jo pozneje raztrgal. Ob tem pravijo, da gre za hudo kršitev volilne zakonodaje, saj je nepooblaščena oseba dobila nezakonit dostop do volilnega materiala in lahko pod vprašaj postavi zakonitost županskih volitev v Občini Radenci.

Ziga Zivulovic jr./Bobo

Leljak, ki je župansko kandidaturo vložil s podpisi volivcev, je dejal, da opisano ne drži. "Gre za diskvalifikacijo mene kot protikandidata njihovemu kandidatu," je dejal.

Gibanje Svoboda, katere kandidat za župana Občine Radenci je Toni Žitek, je zaradi tega že poslalo pritožbo občinski volilni komisiji, dogodek pa naznanilo tudi ministrstvu za notranje zadeve.

Opirajo se na pričo

Občinska volilna komisija je uradni zaznamek v zvezi z dogodkom na državno volilno komisijo poslala na zahtevo kandidata Tonija Žitka. V njem je med drugim zapisano tudi, da lahko dogodek potrdi priča, in sicer namestnica tajnice občinske volilne komisije Sabina Horvat.

Predsednik občinske volilne komisije v Radencih Zlatko Herceg je dejal, da bodo primer obravnavali in odločitev sporočili v soboto. Herceg pravi, da je po seznanitvi z dogodkom takoj sklical sejo občinske volilne komisije. Ta je sicer že sklicana za soboto, ko bo dali navodila vsem volilnim odborom za glasovanje v nedeljo.

Novo na Metroplay: Tomi Meglič o globoki ustvarjalnosti, otroštvu in očetovstvu