T. R. K. | 21. 6. 2024, 15:40

Po dolgem boju končno vesela novica za prodajalce Tuša: "Nikoli več ne bodo ... "

Bobo/Žiga Živulović jr.

Prodajalke in prodajalci Tuša ne bodo več pod minimalno plačo.

Predstavniki Sindikata Tuš in vodstvo podjetja Engrotuš so v torek podpisali kolektivno pogodbo, ki po posameznih tarifnih razredih določa najnižje osnovne plače in ureja delovne razmere, so po poročanju RTV.slo sporočili iz Engrotuša. Poudarili so, da "prodajalke v Tušu ne bodo nikoli več pod minimalno plačo". 

Dogovor vključuje postopno zvišanje najnižje osnovno plače za posamezna delovna mesta. Že z junijsko plačo bo najnižja osnovna plača za delovno mesto prodajalec oziroma prodajalka 1.270 evrov bruto. To je nekaj nad minimalno plačo, ki je letos 1253 evrov bruto. Vsako leto se bo osnovna plača tudi usklajevala z minimalno plačo, kar pomeni, da Tuševi prodajalci ne bodo več pod minimalno plačo. Še konec decembra so se sicer tuševi prodajalci borili za plačo 1203 evra, vodstvo pa jim je ponudilo 1180 evrov in predvideni stavkovni dan so nato prodajalci odpovedali. 

Bobo/Žiga Živulović jr.

Pogodba ureja tudi ...

Kaj vse še ureja pogodba? Poleg osnovne plače je v torek sklenjeni pogodbi vključena tudi razporeditev delovnega časa, opravljanje dela v drugi enoti oz. nadomeščanje in posebne obremenitve, ob tem pa pogodba predvideva pravico do odklopa in ureditev agencijskega dela, agencijski delavci pa bodo morali po novem po šestih mesecih dobiti ponudbo zaposlitve za nedoločen čas.

V pogodbi se je uredil tudi delovni čas in kraj opravljanja dela, ki je omejen na prodajalne, ki od kraja bivanja zaposlenega niso oddaljene več kot 50 kilometrov oziroma do 30 kilometrov za starše otrok do 1. razreda osnovne šole, premestitve pa so časovno omejene na 30 dni v letu, vključen je tudi šestdnevni oskrbovalni dopust.

Mirjana Janjić, predsednica sindikata Tuš, je za RTV.slo dejala, da so imeli po lanski napovedi stavke v zadnjih šestih mesecih v Tušu učinkovit socialni dialog. Dušan Mitič, direktor podjetja Engrotuš pa je dejal, "da so bila pogajanja korektna in da so zadovoljni, da so dosegli dogovor tako glede plač kot tudi delovnih razmer."

Dan Juvan, državni sekretar na ministrstvu za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti pa je komentiral, da dolgoletna prizadevanja stranke Levica za dvig minimalne plače in nedavne spremembe zakona za zaposlene povzročajo konkretne izboljšave, izid kolektivnih pogajanj v Engrotušu pa dokazuje tezo, da bo dvig minimalne plače povzročil pasivni dvig vseh plač. 

Novo na Metroplay: Luka Mesec o sedanjem delu vlade in dosežkih, ki bi jih izpostavil