R. K. | 10. 8. 2022, 12:15

Prva slovenska osnovna šola, kjer bodo učenci srkali znanje pod milim nebom

Profimedia

Gradbena dela pri projektu, vrednem 50.000 evrov, bodo po napovedih končali še pred začetkom novega šolskega leta.

Na osnovni šoli Narodnega heroja Rajka v Hrastniku bodo kmalu dobili učilnico na prostem. V ta namen nameravajo ozeleniti in nadkriti veliko šolsko dvorišče, ki je v tem trenutku za mnoge dejavnosti neuporabno, saj je asfaltirano in večji del dneva izpostavljen soncu.

Facebook/Osnovna šola narodnega heroja Rajka Hrastnik

Zelene površine, ločevanje smeti in trajnostna mobilnost

Učenci osnovne šole v Hrastniku se bodo lahko v prihajajočem šolskem letu učili tudi na svežem zraku. Že pred začetkom novega šolskega leta bodo namreč dobili učilnico na prostem z ustreznimi mizami in klopmi - te je že kupila Steklarna Hrastnik. Zunanje površine, kjer bo potekal pouk na prostem, bodo zasenčene ter primerne za učenje in druženje učencev vseh starostnih skupin, je za lokalni medij Zon.si povedala ravnateljica Polona Dolanc.

Po njenih besedah bo prenova vključevala ozelenitev površin z izbranimi drevesi in grmovnicami, uredili bodo tudi otok za smeti s poudarkom na ločenem zbiranju odpadkov. Ob tem bodo postavljena še stojala za kolesa - to naj bi spodbujalo uporabo trajnostnih prevoznih sredstev tako med učenci kot med zaposlenimi in obiskovalci.

OŠ narodnega heroja Rajka, Hrastnik

Nekaj asfaltiranih površin bo ostalo tudi po prenovi, a jih bodo poslikali z didaktičnimi igrami, ki bodo pomagale pri razvoju gibalne motorike otrok.

Celoten projekt je vreden 50.000 evrov

Gradbena dela bodo po načrtih zaključena še pred 1. septembrom. Izbrana drevesa in grmovnice pa bodo zasadili v prvih septembrskih dneh. Del projekta so tudi različne delavnice za učence, z njimi nameravajo prav tako začeti že v jesenskih mesecih. Projekt je po besedah Dolančeve vreden 50.000 evrov. Skoraj 35.000 evrov so pridobili od Lokalne akcijske skupine (Las), preostanek pa bo pokrila Občina Hrastnik.

Profimedia

"Novo urejeno okolje bo odlično okolje, kjer se bodo lahko izvajale različne dejavnosti, delavnice, na ta način pa bodo učenci deležni inovativnih metod poučevanja na prostem. Prostor bo primeren tudi za povezovanje različnih lokalnih deležnikov", je za Zon.si še povedala ravnateljica Dolanc.

Novo na Metroplay: Matej Zemljič o zakulisju snemanja, dojemanju igralstva in stvareh, ki mu pomenijo največ