R. K. | 26. 8. 2024, 14:01

Velikodušna gesta: v slovenski občini pred vstopom v šolo razbremenili starše in prvošolčkom podarili ...

Dani Mauko

Staršem prvošolčkov dveh slovenskih osnovnih šol si zaradi nakupa šolskih potrebščin ne bo treba beliti glave.

Bliža se prvi šolski dan, ob pred katerim si marsikateri starš beli glavo z nakupom šolskih potrebščin, kar je za družinske proračune vse prej kot majhen zalogaj. Tudi zato v teh dneh toliko bolj izstopa gesta, ki so je bili že četrto leto zapored deležni prvošolčki iz občine Radenci.

Dani Mauko

Prvošolčkom podarili šolske potrebščine

38 otrokom, ki bodo letos prvič prestopili prag občinskih osnovnih šol OŠ Radenci in OŠ Kapela, je namreč Gospodarsko interesno združenje (GIZ) Lokalno je obetavno podarilo nove, kakovostne šolske torbe, napolnjene z vsemi potrebnimi šolskimi potrebščinami, so sporočili iz podjetja Radenska. Dodali so, da so s šolskimi potrebščinami obdarovali tudi vse šoloobvezne otroke zaposlenih v njihovem podjetju.

Ob tem so pojasnili, da so z obdarovanjem prvošolčkov začeli leta 2021 ob ustanovitvi GIZ-a, ki ga sestavljajo občina Radenci, Radenska in agencija SIV, gesta pa je postala pomemben del njihovega poslanstva, ki je podpora lokalni skupnosti. S to dejavnostjo namreč starše razbremenijo za velik del izdatkov ob vstopu njihovih otrok v šolo. V združenju obenem sporočajo, da verjamejo v svetlo prihodnost mladih, na katerih bo nekoč stal svet.

Dani Mauko

Na podelitvi poskrbeli za zabavno presenečenje

"Torbe smo podelili že četrto leto in vesel sem, da je to ena izmed aktivnosti, ki jo delamo skupaj z Občino Radenci. To je podpora lokalnemu okolju, kar je ključen cilj našega združenja. Zavedamo se, da so vsako leto med starši teh prvošolčkov tudi naši zaposleni in naši sosedje, kar nas samo še dodatno motivira in potrjuje, da smo na dobri poti," je ob tem povedal direktor Radenske Marián Šefčovič.

Da bi bil dan podelitve za otroke še bolj poseben, so v združenju poskrbeli tudi za posebno presenečenje - otroško predstavo Bobi - čisto poseben kuža v izvedbi Gledališča KU-KUC, ki je na dogodku poskrbela za smeh in sproščeno vzdušje. Kot so zapisali, bodo tako otroci imeli ob vstopu na šolsko pot še en zabaven spomin.

Dani Mauko

Podpirajo in izvajajo več projektov

Združenje GIZ Lokalno je obetavno sicer skozi vse leto podpira in izvaja več projektov. Med temi so tudi pogozdovanje lokalnih gozdov, štipendiranje šolarjev, organizacija Maratona treh src brez odpadkov, projekt Mačje mesto ter nedavno lansiranje spletne tržnice Lokalno je obetavno, ki omogoča distribucijo lokalnih pridelkov po vsej Sloveniji.

Vključeni so tudi v projekt Iz globin, pod vodstvom Zavoda RS za varstvo narave, ki se osredotoča na ohranjanje in varovanje vodnih virov, kar je tudi en od ključnih ciljev združenja. Ob tem so dodali, da združenje z vsakim novim projektom potrjuje svojo zavezanost trajnostnemu razvoju in podpori lokalne skupnosti, s poudarkom na varovanju naravnih virov in opolnomočenju mladih.

Novo na Metroplay: "Če bi ljudje vedeli, kakšno je to mučenje, koliko je solz in trpljenja …" | Sara Isaković