Ribe so pri nas trenutno cenejše kot pri večini sosedov – izkoristimo to.
Po podatkih Eurostata je Slovenija ena izmed redkih držav, kjer se je v zadnjem letu cena rib znižala – za približno 1 odstotek. In to v času, ko so cene rib na Hrvaškem in Portugalskem poskočile za kar 8 odstotkov.
Brutalne cene rib na Hrvaškem
Predvsem na Hrvaškem so ljudje vse bolj ogorčeni nad skokovitim dvigom cen rib. Medtem ko je bila sveža morska hrana še pred kratkim nekaj povsem dostopnega, si je številni zdaj privoščijo le še ob posebnih priložnostih.
To pomeni, da bo porcija ribe na morju letos še nekoliko bolj "zasoljena". Zato namesto da bi ob naslednjem obisku obale z grenkim priokusom plačali drago morsko kosilo, si jo raje pripravite doma.
Potrošnja morske hrane pri nas še vedno močno zaostaja za evropskim povprečjem
Kljub ugodnejšim cenam pa Slovenci rib ne jemo toliko, kot bi lahko. Poraba rib v Sloveniji je nižja od povprečja v Evropski uniji (22,7 kilograma na prebivalca). Prvakinja po porabi rib pa je Portugalska (54,54 kilograma na prebivalca), sledita ji Španija in Francija, poroča Morski.hr.
Zakaj Slovenci ne jemo veliko rib?
Vzroki so različni – od prehranskih navad in ponudbe v trgovinah do tega, da številni Slovenci ribe še vedno dojemajo kot luksuzno ali praznično živilo. Ko razmišljamo o vsakdanjem kosilu, Slovenci namreč še vedno prej pomislimo na čevape, dunajca ali pico.
A resnica je, da je riba – predvsem tista iz lokalne pridelave ali ribogojnic – lahko dostopna, zdrava in okusna izbira za vsak dan. Slovenija ima tako edinstveno priložnost – z ugodnejšimi cenami in kakovostno ponudbo rib lahko postane ena od držav, kjer se riba ne uživa le ob petkih ali praznikih, temveč redno.
V Sloveniji se sicer – podobno kot drugod po Evropi – krepi pomen akvakulture, torej gojenja rib v ribogojnicah. Ta trend je odgovor na zmanjšan naravni ulov in povečano povpraševanje.
Novo na Metroplay: Borut Pahor in Saša Lošić (Plavi Orkestar) odgovorita na ključno vprašanje – je bolje biti pijan ali star?