R.S. | 22. 7. 2022, 18:07 | Vir: STA

Robert Golob: "Presenečen sem bil, da morajo prostovoljni gasilci to početi med svojimi dopusti in praktično brez nadomestila."

Vlada Republike Slovenije

Predsednik vlade je napovedal finančno nadomestilo za prostovoljne gasilce, po njegovih besedah gre sicer za simbolično gesto, a meni, da je treba "tudi takšno simboliko narediti".

Premier Robert Golob je ob obisku regijskega štaba civilne zaščite v Kostanjevici na Krasu napovedal finančno nadomestilo za prostovoljne gasilce, ki sodelujejo v akciji gašenja požara. To ne bo obdavčeno, vlada pa naj bi sklep o nadomestilu sprejela še danes, je sporočil Golob.

"Presenečen sem bil, da morajo prostovoljni gasilci to početi med svojimi dopusti in praktično brez nadomestila," je v izjavi za medije dejal premier. Kot je opisal, gre za majhen izkaz hvaležnosti, a pomemben za prihodnje dni, ko je že jasno, da za gasilce ne bo počitka.

Po njegovih besedah gre sicer za simbolično gesto, a meni, da je treba "tudi takšno simboliko narediti".

Ocenil je še, da nam narava ne prizanaša, do dežja pa da "zna biti napeto vsak dan". Tako bo v prihodnjih dneh po Golobovih besedah najverjetneje treba vložiti še dodatne napore v to, da bodo določene odseke v naprej pripravili in se tako do določene mere zaščitili.

Pri gašenju požara bo sicer že kmalu ponovno pomagal hrvaški kanader, je še napovedal predsednik vlade. Izkazalo se je namreč, da je gašenje iz zraka najbolj učinkovito. Tako se bodo tudi poskušali dogovoriti s sosednjimi državami, da bo v soboto zjutraj, še preden bo klic za pomoč res nujen, podpora iz zraka že na terenu.

S požari na več lokacijah na Krasu se sicer trenutno bori 960 gasilcev. Imajo tudi izdatno pomoč iz zraka, in sicer 11 helikopterjev in letala pilatus.

Novo na Metroplay: Aljoša Bagola in Matej Šarc│1, 2, 3 ... bis! Podkast Slovenske filharmonije