Uredništvo | 29. 5. 2024, 11:04

Vpliv Tine Gaber na Roberta Goloba: je do predsednika vlade res najlažje priti, če pokličete njegovo partnerico?

Jaka Vinsek/Bobo/Instagram/tina_gaber/fotomontaža

Da je mogoče s posredovanjem Gabrove spregovoriti s slovenskim premierjem, se je jasno pokazalo pred nekaj dnevi.

Je do slovenskega premierja Roberta Goloba res najlažje priti prek njegove partnerice Tine Gaber? To tezo potrjuje situacija, do katere je pred dnevi prišlo v eni od radijskih oddaj, v kateri je Gabrovo kar sredi oddaje v živo poklical voditelj Denis Avdić, ona pa je nato telefon predala Robertu Golobu, ki se je problematiki, ki so jo izpostavili v oddaji, nato tudi dejansko posvetil.

Žiga Živulovič jr./BOBO

"A lahko ti svojemu kaj rečeš zvečer?"

Avdić je prejšnji ponedeljek v svoji radijski oddaji na Radiu 1 gostil reševalca Roberta Sabola, ki je izpostavil problematiko posodobitve helikopterske nujne medicinske pomoči (HNMP), ki se vleče že dolga leta. V oddaji je predstavil peticijo za reorganizacijo helikopterskega reševanja v Sloveniji in dejal, da je v drugih državah EU vzletni čas helikopterjev za nujno medicinsko pomoč krajši, med drugim pa dejal, da bi za optimizacijo helikopterskega reševanja potrebovali še tretjo bazo, piše N1

Voditelj oddaje je nato kar med oddajo poklical premierjevo partnerico Tino Gaber in ji pojasnil, kdo je njegov gost in za kaj se zavzema. Gabrovo je kar po domače vprašal: "A lahko ti svojemu kaj rečeš zvečer?" Odgovorila mu je, da sama žal nima te moči, potem pa presenetila s ponudbo, da lahko predsedniku vlade preda telefon, kar je tudi storila. Denis Avdić je tako prek Tine Gaber prišel do očitno nenapovedanega pogovora z Golobom, kar je sicer izredno redka praksa.

Bobo

Da pogovor ni bil vnaprej dogovorjen niti z Golobom niti z Gabrovo, so po poročanju omenjenega medija zatrdili tudi v kabinetu predsednika vlade.

V vladnih krogih razburjeni zaradi Golobove poteze

Premier je v pogovoru izrazil presenečenje, ker je vprašanje HNMP "talec interesov med različnimi ministrstvi, na eni strani obrambnim, na drugi strani policijskim in zdravstvenim”. Zagotovil je, da denar za nakup namenskega helikopterja obstaja, a je po njegovih besedah problem odločiti, kdo je nosilec projekta. Po njegovih besedah želi vsako od treh naštetih ministrstev projekt nositi samostojno, kar naj bi bil razlog, da se stvari ne premaknejo.

V nadaljevanju je napovedal, da bo HNMP najverjetneje s pomočjo svoje baze in s svojimi helikopterji zagotavljala policija. Po njegovih besedah so pogovori v zvezi s tem v zadnjem mesecu zelo intenzivni, ministrstva namreč poskušajo "spraviti skupaj", da bi se glede rešitve dogovorila sama. 

Ta Golobova poteza je po informacijah omenjenega medija razburila več ljudi iz vladnih krogov. Kot prvo jih je vznemirilo dejstvo, da je med voditeljem oddaje in predsednikom vlade posredovala kar Tina Gaber. Kot so dejali, bi namreč pričakovali, da bo za tako pomembnimi odločitvami temeljit vladni premislek. Sogovorniki iz vladnih krogov so za N1 zatrdili tudi, da predsednik vlade v skoraj dveh letih vladanja večjega posluha za nakup namenskega helikopterja ni pokazal.

Žiga Živulovič jr./Bobo

Vse navedene resorje vodijo Golobovi ministri

Po njihovih navedbah nad delovanjem ministrstev bdi ravno predsednik vlade Robert Golob, zato se jim je zdelo presenetljivo, da je v etru tarnal o konfliktih med ministrstvi. Vse skupaj pa je še bolj nenavadno zaradi dejstva, da vsa omenjena ministrstva vodijo ministri, ki prihajajo iz vrst Gibanja Svoboda.

Pri navedenem mediju izpostavljajo, da naj bi po pogovoru z Avdićem reševanje te problematike dobilo pospešek. Prejšnji teden naj bi se namreč sestali predstavniki ministrstev za zdravje, za notranje zadeve in za obrambo, po informacijah, ki so jih pri N1 dobili v kabinetu predsednika vlade, pa se je sestanka udeležil tudi Robert Golob, ki so mu problematiko tam prvič predstavili iz več zornih kotov.

Novo na Metroplay: Ninna Kozorog prekinila molk | N1 podkast s Suzano Lovec